UBOJSTVO IZ ČASTI

Mladu Sirijku ubio je rođeni brat, jer je navodno počinila preljub. Njezine fotografije netko je objavio na internetu i krenula je lavina reakcija

 
 Reuters

Kalašnjikov u ruci, muškarac gleda u kameru. Stoji iznad preplašene djevojke, koja očajnički moli za spas.

- Namjestite se tako da se vide vaša lica, naređuje glas iza kamere.

Iza kamere koja se trese, drugi muškarac izdaje naredbu: 'Hajde, Bashar, očisti svoju čast'.

Potom jedan vojnik ispaljuje poluautomatskim oružjem kišu metaka u tijelo Rashe Bseis. Nakon devet zastrašujućih sekundi ona izdahne.

Rashu je prije nekoliko tjedana ubio njezin brat Bashar Bseis i sve snimao kamerom. Stradala je zbog glasina da je počinila preljub sa turskim vojnikom, a njezin brat smatrao je da zaslužuje najoštriju kaznu - smrt. Prema nepotvrđenim izvješćima, imala je manje od 18 godina.

Čak i u dugotrajnom i kravavom ratu kao što je onaj u Siriji, ovo ubojstvo, čije su snimke na društvenim mrežama podijeljene tisuće puta, šokirale su sirijsku javnost.

Lavina osuda je krenula nakon što su fotografije Rashe objavljene na internetu.

Oteta je iz izbjegličkog kampa smještenog samo dva kilometra od turske granice, a ubio ju je brat, pripadnik Slobodne sirijske vojske (FSA).

- Ono što je Bashar Bseis učinio nije u skladu s moralnim principima Slobodne sirijske vojske i protivi se principima naše revolucije, izjavio je za Guardian Mustafa Sejari, glasnogovornik FSA. Dodao je kako je u tijeku istraga o tom slučaju te da je vojni sud u Jarabulusu izdao nalog za uhićenje.

Međutim, do uhićenja još uvijek nije došlo i strahuje se da Bseis, kao pripadnik FSA, nikada neće biti doveden pred lice pravde.

- To su ljudi koji ne vide ništa loše u ubijanju djevojke, čak štoviše, vjeruju da će na taj način očistiti obiteljsku čast, izjavila je sirijska spisateljica u egzilu Loubna Mrie. Nevina djevojka je mrtva jer je nepoznata osoba objavila njezine fotografije na Facebooku, rekla je.

Iako nije tipično na Bliskom istoku, ubojstva zbog časti su problem koji je duboko ukorijenjen u sirijsko društvo, kaže Mrie.

Čak i prije nego što je počeo rat 2011. godine, udruge za ženska prava u Siriji iznijele su podatke da godišnje biva ubijeno 300 žena zbog časti, a te su brojke eskalirale tijekom rata.

Sve do 2009. ubojice, uglavnom muški članovi proširene obitelji, nisu bivali proganjani ukoliko je njihov čin bio opravdan obranom časti. Vlada je taj zakon ukinula i zamijenila ga dvogodišnjom zatvorskom kaznom.

- Sjećam se da sam imala devet godina kada sam prvi put vidjela jednoga dečka kako kamenom razbija glavu svojoj sestri dok je cijelo selo gledalo i navijalo, ispričala je Mrie.

Takvim ubojstvima stavlja se točka na i na taj slučaj, o tome se više nikada ne izgovori niti jedna riječ. Uvodi se kultura šutnje s ciljem zaštite ubojice.

U ratu u Siriji metu predstavljaju žene na objema zaraćenim stranama. Kada je izbilo nasilje 2011. godine masovna silovanja Assadove vojske imala su destruktivan učinak i poticala dezerterstvo prema paravojnoj postrojbi - Slobodarskoj sirijskoj vojsci.

I dan danas nedostaje insistucionalna zaštita za žene na teritoriju pod nadzorom pobunjenika.

Vlada potpuna anarhija, jedina su pravila tradicija i običaji, rekla je Ola Marwa, članica organizacije Woman Now za razvoj, koja djeluje na sjeveru Sirije.

Kultura sramoćenja zaslužna je za poražavajući trend u Siriji, gdje se žene rijetko usude prijaviti seksualno nasilje. Čak i ako to učine, nema autoriteta niti zakonskog okvira na koji se mogu pozvati.

Turska je zaslužna za mnoge investicije u dijelu Sirije pod nadzorom pobunjenika, obućava policijske snage, gradi ceste, bolnice, čak i podružnice turske pošte. Upravljajući Slobodnom pobunjeničkom vojskom, tuska vlast želi izbaciti ekstremističke elemente u njihovu ponašanju.

- Vrlo jasno i eksplicitno osuđujemo ovo nasilje, rekla je Leyla Şahin Usta, aktivistica za ljudska prava pri turskoj vladajućoj AK stranci.

- Savjetujemo ih da poštuju norme ljudskih prava, ali na kraju dana, FSA odučuje, oni imaju svoju policiju i svoje sudove, rekla je.

Bashar Bseis uspio je pobjeći iz rodnoga grada Kastoon u Hami, koja nije pod nadzorom FSA. Po šerijatskim zakonom koji je ondje na snazi, ukoliko uspije pronaći četiri svjedoka koja mogu na sudu reći da je Rasha počinila preljub, bio bi oslobođen za zločin.

Sirijska spisateljica u egzilu Loubna Mrie dvoji o motivima FSA da pšokrenu istragu.

- Ne znam da li to čine jer vjeruju kako bi taj vojnik morao biti kažnjen ili samo zato što je sve procurilo na društvene mreže, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:59