NOVO PREDVIĐANJE

MMF snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva na samo 0,8 posto

Inflacija bi ove godine trebala dosegnuti 7,7 posto i usporiti na 4,8 posto u 2023., pod uvjetom da se cijene energije stabiliziraju

Oya Celasun

 Molly Riley/Afp

Njemačko gospodarstvo porast će ove godine rasti znatno slabije no što se očekivalo, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Njemačko gospodarstvo sučeljeno je s izazovima u ovoj i sljedećoj godini, naglasila je u srijedu MMF-ova stručnjakinja za Njemačku Oya Celasun, ponajprije zbog ograničenja u opskrbi plinom.

Uteg je i posustajanje gospodarstva na globalnoj razini.

MMF sada očekuje da će najveće europsko gospodarstvo ove godine porasti za 1,2 posto, snizivši dosadašnju prognozu za 0,8 postotnih bodova.

U idućoj godini aktivnost bi trebala još više usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od samo 0,8 posto, utvrdio je MMF, što je za 1,2 postotna boda slabije no što su do sada očekivali.

Inflacija bi ove godine trebala dosegnuti 7,7 posto i usporiti na 4,8 posto u 2023., pod uvjetom da se cijene energije stabiliziraju, pokazali su MMF-ovi izračuni.

Celasun je upozorila na visok stupanj neizvjesnosti u procjenama, dodavši da bi najveća prijetnja za gospodarstvo bila trajna i potpuna obustava izvoza ruskog plina u Njemačku i u Europu.

MMV-ova stručnjakinja pozvala je Njemačku da bude fleksibilna u financijskoj politici kako bi mogla reagirati ako se situacija pogorša. Fleksibilnost bi mogla uključivati ​​ i opetovanu suspenziju ustavne odredbe o zaduživanju.

MMF je pozitivnije ocijenio mjere koje je njemačka vlada poduzela kako bi osigurala opskrbu energijom, uključujući uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) i skladištenje plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 13:33