NAMJEŠTENO?

Mnangagwa ponovno izabran za predsjednika Zimbabvea, glasovanje proteklo u ‘ozračju straha‘

Očekivalo se da će Mnangagwa osigurati drugi mandat jer su analitičari rekli da su izbori uvelike namješteni u korist vladajuće stranke

Predsjednički izbori u Zimbabveu

 John Wessels/Afp

Zimbabveansko državno izborno povjerenstvo priopćilo je kasno u subotu da je aktualni predsjednik Emmerson Mnangagwa pobijedio na ovotjednim predsjedničkim izborima s otprilike 53 posto glasova, no oporba i analitičari odmah su takav rezultat doveli u pitanje.

Očekivalo se da će Mnangagwa, koji je preuzeo dužnost od dugogodišnje predsjednika Roberta Mugabea nakon vojnog udara 2017., osigurati drugi mandat jer su analitičari rekli da su izbori uvelike namješteni u korist vladajuće stranke ZANU-PF, koja je na vlasti više od četiri desetljeća.

Izborno povjerenstvo priopćilo je da je Mnangagwin glavni protukandidat Nelson Chamisa, koji vodi oporbenu stranku Građansku koaliciju za promjene (CCC), osvojio 44 posto glasova.

Pristaše ZANU-PF-a počeli su pjevati i klicati u izbornom stožeru nakon objave rezultata.

Mnangagwa je također tijesno pobijedio Chamisu na posljednjim predsjedničkim izborima 2018., nakon kojih su se također vukli repovi zbog mogućeg namještanja. Ustavni sud je tada potvrdio rezultat.glasovanje proteklo u "ozračju straha".

Šef promatračke misije Europske unije u petak je rekao da je ovotjedno Primijećeni su problemi poput kašnjenja glasovanja, zabrane skupova i pristranog izvještavanja državnih medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 04:10