TREĆI VAL U EU

Mnoge europske države opet se zatvaraju, njemački predsjednik apelira: ‘Ne dirajte škole i vrtiće‘

"Prolazimo sada kroz najteže tjedne. Znamo to", poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron
Prizor iz Kölna
 Ina Fassbender/AFP

Kratko nakon Uskrsa imat ćemo situaciju kao što je bila za Božić, upozorio je vodeći njemački virolog Christian Drosten zbog snažnog porasta broja zaraženih. Situacija je i dalje teška u Češkoj, Slovačkoj i baltičkim zemljama, Poljska, Srbija i BiH su se približile crnom rekordu iz drugog vala pandemije, brojke zaraženih rastu širom Europe.

Francuska je objavila da će od vikenda postrožiti lockdown u Parizu i nekoliko drugih regija, konkretne mjere će objaviti danas. Neće zatvarati škole, rekao je glasnogovornik vlade. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier također je pozvao da se u trećem valu, ako je to moguće, ne zatvaraju škole i vrtići. "Prolazimo sada kroz najteže tjedne. Znamo to", poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. U Italiji je od ponedjeljka većina zemlje u "crvenoj zoni", što znači da je gotovo sve zatvoreno, rade samo ljekarne i dućani s hranom, škole su zatvorene, u Njemačkoj udruga liječnika intenzivne njege poziva da se odustane od ublažavanja mjera. Dogovor je da se od ublažavanja odustane kad broj novozaraženih prijeđe 100 na 100.000 stanovnika u 7 dana: u Njemačkoj je jučer bio na 86 i brzo raste.

U većini Europe rastu brojke, najdrastičnije u Danskoj - 70 posto - u Hrvatskoj 46 posto, u BiH 45, te Njemačkoj i Bugarskoj po 41 posto. Od 20 do 40 posto rastu brojke u Mađarskoj, Poljskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Sjevernoj Makedoniji, više od 10 posto raste broj novozaraženih u Litvi, Austriji, Irskoj. Švicarskoj, Francuskoj i Srbiji. Stagniraju Španjolska, Latvija i Estonija, Crna Gora, Švedska i Italija (rast od 9 odnosno 8 posto). Padaju brojke u Portugalu, Albaniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Slovačkoj. Prema jučer objavljenim podacima ECDC-a, najviše novozaraženih u dva tjedna i dalje ima Češka (1572) te Estonija (1397), Slovačka je s 568 tek malo iznad Švedske i Slovenije (521). Hrvatska je prijavila 162 novozaražena, nešto više od Danske (124) koja ima najdramatičniji rast novooboljelih. Poljska je prijavila 25.052 nova slučaja, rekord od početka studenoga, u četiri vojvodstva je pooštren lockdown.

Francuska ima više od 25 tisuća novih slučajeva dnevno, prvi put od 20. studenoga, i ušla je u treći val pandemije, objavio je u utorak premijer Jean Castex. Pandemija je u pariškoj regiji izvan kontrole (400 novooboljelih u 7 dana na 100.000 stanovnika), broj pacijenata na intenzivnoj njezi je kao na vrhuncu drugog vala, izjavio je ravnatelj pariških javnih bolnica Martin Hirsch, pozivajući na postroženje mjera.

Pandemija ponovo bukti u susjedstvu. U BiH je u srijedu potvrđeno 1726 novih slučajeva, slično kao u prosincu, te 35 smrti. Srbija je jučer prijavila 5201 novozaraženog i 31 umrlog u 24 sata. Od srijede rade samo trgovine hranom i ljekarne, sve ostalo je zatvoreno. Na snazi je 5-dnevno zatvaranje, no vjeruje se da će se produljiti. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je situacija gora nego u studenome. Donedavno u stagnaciji, Slovenija je prijavila 1112 nova slučaja, najviše u dva tjedna, pa je premijer Janez Janša poručio da zbog dolaska trećeg vala pandemije nije izgledno popuštanje mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56