SMANJEN INTERES

Mnogi u Njemačkoj otkazali termin za cijepljenje kad su čuli da će dobiti dozu AstraZenece

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u srijedu kako je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito
  
 Tom Dubravec/Cropix

Njemačke savezne pokrajine bilježe smanjeni interes za cijepljenje cjepivom protiv koronavirusa britansko-švedske tvrtke AstraZenece zbog napisa u medijima o smanjenoj učinkovitosti ovog cjepiva.

„Mnogi su otkazali svoj termin za cijepljenje kada su čuli da bi trebali biti cijepljeni cjepivom AstraZenece“, priopćilo je ministarstvo zdravstva savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U gradu Münsteru na sjeveru ove pokrajine, 30 posto medicinskog osoblja gradskih zdravstvenih ustanova odbilo se cijepiti ovim cjepivom.

Slične vijesti dolaze i iz susjedne Donje Saske.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u srijedu kako je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito.

„Ja bih se odmah cijepio ovim cjepivom“, rekao je Spahn. Po njegovim riječima, reakcije na ovo cjepivo nisu učestalije nego kod drugih cjepiva.

Neki mediji, poput dnevnika Siegener Zeitung, pisali su o otkazivanju termina cijepljenja nakon što su se pacijenti cijepljeni ovim cjepivom žalili na umor, temperaturu i bol u udovima.

Spahn je istodobno apelirao na savezne pokrajine da što prije potroše zalihe cjepiva AstraZenece.

Prema podacima središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch, od 736.800 isporučenih doza ovog cjepiva potrošeno je tek 85.000.

Do kraja veljače AstraZeneca bi trebala isporučiti još milijun doza svog cjepiva Njemačkoj.

Skepsa prema ovom cjepivu postoji zbog znatno manje učinkovitosti od cjepiva drugih proizvođača, poput BioNtech/Pfizera, te smanjenom djelovanju kod starijih osoba, a upravo to je grupa građana koja se nalazi na vrhu liste prioriteta pri cijepljenju.

Cjepivo AstraZenece je isto tako manje djelotvorno i protiv južnoafričkog mutiranog soja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:17