GUBE TLO POD NOGAMA

Mobilizacijski raspašoj u Rusiji, Šojgu gasi vatru benzinom: ‘Znate što rade? Ročnici obučavaju ročnike!‘

Građani koji se odbijaju boriti moraju ponuditi ljude koji su voljni zauzeti njihovo mjesto?

Sergej Šojgu, ruski ministar obrane

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da već 200 tisuća Rusa ušlo u vojsku u programu mobilizacije koju je Putin pokrenuo 21. rujna. Informacija da je Rusija već na dvije trećine puta ka cilju koji je Kremlj zadao "djelomičnom mobilizacijom", uslijedila je nakon brojnih pitanja o tome hoće li se iscrpljena ruska vojska moći nositi s golemim brojem novaka i učinkovito ih koristiti.

Zapadni vojni analitičari slažu se da se Moskva suočava s dilemom. S jedne strane mogli bi požuriti loše pripremljene trupe na crtu bojišnice u pokušaju da zaustave drastične gubitke, što će vjerojatno imati mali utjecaj na trenutačni ratni zamah. Ili će pričekati do nekad sljedeće godine i poslati bolje obučene, bolje opremljene trupe koje bi potencijalno mogle napraviti razliku na bojnom polju. No, do tog vremena ukrajinske bi snage mogle osigurati značajna napredovanja.

"Rusima to neće pomoći, barem ne ove zime, a prije toga bi mogli izgubiti tlo pod nogama", komentira Lawrence Freedman, profesor emeritus ratnih studija na Kings Collegeu u Londonu.

Aleksej Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, potvrdio je navode Kremlja da je Rusija do sada mobilizirala 200.000 ljudi.

image

Ruski regruti

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

"Neki od njih već su na fronti, neki su već zarobljeni, a neki već mrtvi", kaže. Izjavljuje da se "mobilizirani ljudi već šalju na frontu prije nego što im uopće stigne oprema."

Henry Boyd, znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, nadovezuje se na Danilova riječima da je upućivanje slabo motiviranih, obučenih i opremljenih snaga "najgori od svih mogućih svjetova".

Inače, Šojgu je napomenuo da će se novi regruti obučavati na 80 poligona i šest centara za obuku. Rusko ministarstvo obrane također je objavilo videosnimke koje prikazuju mobilizirane vojnike kako dolaze na područje Luganska kako bi se pridružili borbi, a pozdravljaju ih razdragani mještani pozivajući ih da "oslobode" regiju.

Ubijeno, ozlijeđeno ili zarobljeno 80.000 Rusa?

Na prvi pogled 300 tisuća novih vojnika moglo bi napraviti veliku razliku u ovom ratu. Prema zapadnim procjenama od početka rata Rusija je poslala 150 tisuća vojnika na frontu i desetke tisuća njih kao pojačanje. Američke procjene sugeriraju da je čak 80 tisuća pripadnika invazijskih snaga ubijeno, ozlijeđeno ili zarobljeno - iako to vjerojatno uključuje i neruske vojne skupine kao što su proxy milicije istočne Ukrajine ili privatne vojne tvrtke. Šojgu je pak prošlog mjeseca izjavio da je ubijeno blizu 6 tisuća ruskih vojnika.

Iako dokazi s ukrajinskih i ruskih naloga na društvenim mrežama pokazuju da su neki novi regruti požurili na prve crte bojišnice, nije jasno u kojoj se mjeri to događa ili radi li se to sustavno. Visoki američki vojni dužnosnik rekao je u ponedjeljak da novomobilizirane snage nisu krenule u Ukrajinu u većem opsegu.

image

Tek regrutirani ruski vojnik na obuci u jednom od predviđenih poligona

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Jedna od mogućih uporaba ročnika bila bi da se dovedu u neborbene misije, kao što je popunjavanje kontrolnih točaka, kako bi se iskusnijim vojnicima omogućilo kretanje prema fronti. Bez obzira na tvrdnje Sergeja Šojgua i dalje je upitna učinkovitost ruske mobilizacijske infrastruketure. Ruski napori još od 2008. kreću se u tom smjeru da moderniziraju profesionalnu vojsku, s vojnicima po ugovoru, a ne s regrutima. U nekim slučajevima ročnici vjerojatno obučavaju druge ročnike na terenu.

Podsjećamo, sam Putin je prošlog tjedna priznao pogreške u procesu regrutacije, odražavajući tako kritike da se osobe koje nisu u pričuvi ponegdje prisiljavaju u službu.

U javnim komentarima u ponedjeljak, britanska obrambena obavještajna služba rekla je da Putinovo "neuobičajeno brzo priznanje problema naglašava nefunkcionalnost mobilizacije tijekom prvog tjedna" te da lokalnim dužnosnicima vjerojatno nije jasan opseg i pravno obrazloženje mobilizacijske kampanje.

image

Prizori obuke s ruskih poligona

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

S obzirom na to da je mobilizacija do sada proizvela tek minornu promjenu stanja na terenu, dužnosnici lojalni Kijevu kažu da su vlasti u Moskvi započele tajno novačenje lokalnog stanovništva u područjima pod ruskom okupacijom.

"U gradu je počela mobilizacija punog opsega", rekao je u ponedjeljak Ivan Fjodorov, prognani ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u regiji Zaporižja. "Cilj je imati 3000 spremnih regruta do 10. listopada", kaže Fjodorov. Kaže i da građani koji se odbijaju boriti moraju ponuditi ljude koji su voljni zauzeti njihovo mjesto, iako nije pružio dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35