NOVE OPTUŽBE

Mobitel poljskog oporbenjaka hakiran 33 puta uoči izbora uz pomoć špijunskog softvera?!

Poruke ukradene s Brejzinog telefona falsificirane su i emitirane na državnoj televiziji u prljavoj predizbornoj kampanji, tvrdi AP

Krzysztof Brejza

 Mateusz Wlodarczyk/AFP

Mobitel poljskog oporbenog političara Krzysztofa Brejze hakiran je 33 puta uoči parlamentarnih izbora 2019. godine, tvrdi Citizen Lab, skupina za nadzor i kibernetičku sigurnost.

U mobitel zastupnika poljskog senata provaljeno je 33 puta između travnja i listopada 2019. godine uz pomoć moćnog špijunskog softvera Pegasusa, tvrdi Citizen Lab. Poruke ukradene s Brejzinog telefona falsificirane su i potom emitirane na državnoj televiziji tijekom prljave predizborne kampanje, navodi Associated Press, koji je prvi izvijestio o optužbama.

Vijest je izazvala bijes u redovima poljske oporbe.

Tomasz Grodzki, predsjednik poljskog Senata, koji je poput Brejze član najveće oporbene skupine Građanska platforma, rekao je da su otkrića "skandalozna i neprihvatljiva".

- Tražit ću objašnjenje od premijera i ravnatelja sigurnosnih službi. Neću ostaviti senatora Brejzu usamljenog u borbi protiv autoritarnih vlasti, rekao je.

John Scott-Railton, jedan od istraživača Citizen Laba, smatra da bi ovaj slučaj mogao biti test za Europsku uniju i Europsku komisiju i pokazati jesu li se spremne pozabaviti slučajem koji izgleda kao duboko kršenje prava na poštene izbore i nepoštivanje teljenih demokratskih normi u Poljskoj.

Brejza je u intervjuu za Polsat News rekao da je navodno hakiranje moglo utjecati na izborni rezultat.

- Ne kažem da stranka Pravo i Pravda ne bi dobila izbore. Ali sigurno je to da je prisluškivanje mog telefona oduzelo tih pola ili jedan posto Građanskoj koaliciji i utjecalo na činjenicu da PiS sada ima većinu u donjem domu parlamenta, rekao je.

Najnovije otkriće samo je još jedna kap u moru zabrinutosti zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj, gdje vladajući PiS politički kontrolira suce te je uveo potpunu kontrolu nad javnim medijima od dolaska na vlast 2015. godine.

Ovog tjedna AP je izvijestio da su uz pomoć Pegasusa također hakirani mobiteli Romana Giertycha, poljskog odvjetnika koji je često zastupa oporbene političare, te Ewe Wrzosek, tužiteljice koja je kritizirala pravosudnu reformu PiS-a.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je u srijedu da je potrebno provjeriti jesu li tvrdnje o hakiranju 'na bilo koji način u skladu sa stvarnošću', dodajući da je vrlo lako stvoriti 'lažnu vijest'.

Stanislaw Zaryn, glasnogovornik ministarstva koji koordinira poljske službe sigurnosti, rekao je u petak da su lažne sugestije da poljske sigurnosne službe koriste operativne metode u političke svrhe.

Dodao je da sigurnosne službe nisu komentirale pojedinačne slučajeve, ali da se operativna kontrola koristi u opravdanim slučajevima i temljem sudskog naloga.

Glasnogovornik izraelske tvrtke NSO koja je proizvela softver Pegasus, tvrdi da su softver daju samo sigurnosnim službama i agencijama za provođenje zakona nakon procesa provjere i licenciranja koje provodi izraelsko ministarstvo obrane.

Dodao je da NSO ne upravlja tehnologijom i da nije upoznat s prikupljenim podacima.

- Tvrtka ne zna i ne može znati koji su ciljevi naših klijenata, ali provodi mjere kako bi osigurala da se ti sustavi koriste isključivo za autoriziranu namjenu. Tehnološki je nemoguće mijenjati ili manipulirati prikupljenim podacima, rekao je glasnogovornik, koji je odbio komentirati jesu li poljske službe sigurnosti klijent NSO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:11