DIGITALNI RAT

Mobiteli su postali važan adut u razbijanju ambicioznog ruskog plana: ‘Iz svega možemo izvući jedan poučak‘

Ruski problemi s mobitelima i pametnim uređajima nisu novost, zabilježeni su i u ranijim fazama sukoba u Ukrajini

Ilustracija

 Genya Savilov/AFP

Jedan par Appleovih bežičnih slušalica omogućio je Ukrajincu Vitaliju Semenecu da detaljno prati kretanje ruskih postrojbi dok su se povlačile iz Ukrajine, prelazile granicu u Bjelorusiju i potom se premještale u Belgorod, zbirno područje gdje je ruska logistika organizirala okupljanje i pripremanje povučenih postrojbi za ponovno slanje na istočni front u Ukrajini.

U Semenecovu slučaju praćenje ruskih vojnika bilo je gotovo smiješno lagano - jedan od njih ukrao mu je AirPod iz stana u Hostomelu, na samom početku ruske invazije na Ukrajinu, nakon čega je Semenec jednostavno koristio opciju "pronađi moj uređaj", dostupnu za većinu Appleovih proizvoda, kako bi pratio kuda njegove slušalice putuju.

Objave na društvenim mrežama

Slični tehnološki "trikovi", većinom povezani uz mobitele i društvene mreže, igraju jednu od ključnih uloga u ratu u Ukrajini i u najmanje jednom slučaju izravno su odgovorni za smrt jednog od ruskih generala na terenu.

Ruski problemi s mobitelima i pametnim uređajima nisu novost, zabilježeni su i u ranijim fazama sukoba u Ukrajini, i nekoliko godina prije invazije. U to vrijeme, dok je Moskva službeno tvrdila kako se djelatni pripadnici ruske vojske ne nalaze u Ukrajini, na odmetnutim područjima Donjeck i Luhansk koja su bila pod kontrolom proruskih snaga, objave ruskih vojnika na društvenim mrežama omogućile su zapadnim obavještajcima i medijima da precizno utvrde njihove lokacije.

Objave fotografija, dijeljenje statusa i druge aktivnosti na društvenim mrežama često su geotagirani - dolaze uz internu zabilješku o lokaciji na kojoj su nastali - što je informacija koju je relativno lako iščitati. Portali poput Bellingcata pratili su objave ruskih vojnika i dijelili njihova kretanja unutar Ukrajine, katkad čak i u stvarnom vremenu.

Bellingcat je pratio ruske vojnike koji su prevezli sustav protuzračne obrane BUK u Ukrajinu, isti onaj koji je poslije korišten pri obaranju civilnog leta MH17. Portal Vice isto je tako locirao djelatnog ruskog vojnika iz ruske republike Burjatije koji se nalazio na istoku Ukrajine dok je Moskva i dalje tvrdila da nema svoje vojnike u susjednoj zemlji.

Ruska je Duma čak izglasala u veljači 2019. zakon kojim se vojnicima zabranjuje korištenje mobitela, nakon što su zapovjednici dulje od dvije godine upozoravali vojnike da ne objavljuju nikakve informacije online, što uključuje i selfieje.

Skandal s jeftinim kineskim radijima

Mobiteli igraju ključnu ulogu i u obavještajnom djelovanju ukrajinskih snaga, a čini se da se koriste znatno više nego što bi trebalo ne samo zato što su jednostavniji i praktičniji za korištenje, nego i zato što je ruska vojna radiooprema ili nepouzdana ili nedostupna većem broju vojnika i postrojbi.

U skandalu koji je priznala i sama Moskva visoki časnici zaduženi za nabavu najmodernijih radiosustava Azart nabavljali su jeftine kineske radije koje bi potom prepakirali u kućište ruskog proizvođača - tvrtke povezane s bivšim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom koja je dobila milijunski natječaj za proizvodnju radiouređaja za cijelu vojsku.

Ruski su vojnici tako i u Siriji uglavnom izvan svojih baza koristili ili mobitele ili jeftine kineske radije Baofeng, popularne "balalajke". Ista se praksa, čini se, nastavila i u Ukrajini gdje su mobiteli posebno ranjivi.

Kako Ukrajina nadzire sve bazne stanice na svojem teritoriju, lako je locirati i identificirati pozive koje rade ruski vojnici, a u slučajevima kada nije dostupan 3G/4G signal - dakle na mjestima gdje je ruska vojska uništila GSM infrastrukturu - ruski "kripto-telefoni", izrađeni da sprečavaju prisluškivanje, gube funkciju enkripcije pa ih ukrajinski obavještajci mogu lako slušati.

Najmanje jedan takav slučaj doveo je do smrti jednog od ruskih generala u Ukrajini, koji je lociran uz pomoć telefonskog poziva koji je bio uputio svojim podređenima. Moguće je da je bilo još takvih slučajeva.

Stručnjak Alan Woodward sa Sveučilišta Surrey izjavio je za New Scientist kako mnogi ruski novaci nisu ni svjesni opasnosti koju donosi korištenje mobitela u borbenom okruženju. "Glavni je poučak da osobni mobilni telefoni nemaju što tražiti na bojištu", rekao je Woodward.

Osim bitnih obavještajnih podataka i otkrivanja ključnih meta, poput zapovjednika postrojbi, snimke poziva s mobitela korisne su i u propagandnom ratu. Pozivi ruskih vojnika ženama i obiteljima prepuni su detalja u kojima priznaju da pucaju po civilima, kradu vrijedne predmete iz kuća, žale se na svoje zapovjednike i govore kako bi htjeli dezertirati.

Uz same pozive, i fotografije i snimke s mobitela pružaju iznimno vrijedan uvid u zbivanja na terenu. Osim Bellingcata, čiji se cijeli model rada zasniva na izvlačenju korisnih informacija iz javno dostupnih podataka - takozvani open-source intelligence ili OSINT - cijeli niz drugih skupina također svakodnevno radi na analizi snimaka i fotografija iz Ukrajine. Neki su jednostavno talentirani amateri, dok su drugi profesionalni analitičari i pripadnici think tankova.

Dva viđenija Twitter profila OSINT stručnjaka - Oryx i Ukraine Weapons Tracker - tako već gotovo dva mjeseca prate sve pojedinačne snimke i fotografije oborenih, uništenih, oštećenih i zarobljenih vozila i zrakoplova te sva zabilježena korištenja raznovrsnih oružanih sustava u Ukrajini.

Njihovo detaljno praćenje zbivanja jedan je od najpouzdanijih izvora za procjenu stvarnih gubitaka ruske i ukrajinske strane u ratu. Svaka se snimka ili fotografija pažljivo analizira, gledaju se detalji poput registarskih oznaka na zrakoplovima i vozilima, lokacije snimaka, vrijeme dana i mnoge druge informacije koje bi se mogle izvući iz fotografije te se posebno pazi na to da se različite snimke istih vozila ne broje više puta. Vozila i zrakoplovi čija pripadnost jednoj od strana nije sasvim sigurna bilježe se posebno.

Iako su stvarni gubici obiju strana sigurno veći nego što ih je zabilježio Oryx, njihov javno dostupni obavještajni rad postavlja jasni minimum potvrđenih gubitaka - svaka potvrđena snimka jedan je uništeni zrakoplov ili vozilo. Jučer je tako Oryx obilježio prelazak granice 3000 uništenih ruskih tenkova, oklopnih vozila, samohodnih topova i drugih komada teške vojne opreme. Svaka od tih informacija počela je svoj život kao fotografija s nečijeg mobitela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:13