'IZRAVAN GLAS'

'MOBITELIMA SU MU OSVJETLJAVALI MRAČNI PROSTOR' Fotografija sudanskog prosvjednika koji recitira osvojila nagradu World Press Photo

 Yasuyoshi CHIBA / AFP

Fotografija mladog prosvjednika koji recitira poeziju tijekom protuvladinih prosvjeda u Sudanu dok mu okupljeni mobitelima pomažu osvjetljavajući mračni prostor, dobila je nagradu World Press Photo za 2020.

Nagradu u iznosu od deset tisuća eura osvojio je japanski fotograf Yasuyoshi Chiba, objavilo je povjerenstvo u četvrtak.

Fotografiju je Chiba snimio u lipnju 2019., i naslovio "Izravan glas".

"Pogotovo u vremenu u kojemu živimo, kada postoji puno nasilja i puno sukoba, važno je da imamo fotografiju koja je inspiracija ljudima", kazao je predsjednik povjerenstva od 20 članova Lekgetho Makola.

Chiba je fotografiju snimio za francusku novinsku agenciju AFP u sudanskoj prijestolnici Khartoumu.

"Tog trenutka sam sreo jedinu mirnu skupinu prosvjednika tijekom mog boravka (u Sudanu)", kazao je.

Okupljeni su prosvjedovali protiv Prijelaznog vojnog vijeća koje je stupilo na vlast u travnju 2019. nakon što je vojska izvela državni udar protiv dugogodišnjeg sudanskog diktatora Omara al-Bašira. Vojska je 3. lipnja pucala na masu i ubila desetine prosvjednika.

Povjerenstvo je nagradilo i seriju fotografija o nemirima u Alžiru francuskog fotografa Romaina Laurendeaua, kojemu je pripala nagrada World Press Photoa za priču godine.

Oko 4.300 fotografa iz 24 zemlje predalo je gotovo 74.000 fotografija, a povjerenstvo je dodijelilo 44 nagrade.

Fotografije su, u normalnim okolnostima, bivale izložene u zemljama širom svijeta, a ove godine je zbog koronavirusa otkazana i ceremonija dodjele nagrada u Amsterdamu te su dobitnici obaviješteni mrežnim putem.

Prestižnu nagradu dodjeljuje nizozemska nevladina organizacija World Press Photo od 1955.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26