SLUČAJ ‘VALIDAD‘

Moćna argentinska potpredsjednica Kirchner osuđena na šest godina zatvora zbog ‘nepoštenog vladanja‘

Potpredsjednica neće odmah u zatvor, očekuje se da će se žaliti na presudu pa će se slučaj vjerojatno još godinama potezati po sudovima

Cristina Fernandez de Kirchner

 Charo Larisgoitia/AFP

Argentinski sud osudio je u utorak potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner na šest godina zatvora i diskvalificirao ju za obnašanje javnih dužnosti, iako ona ima imunitet jer je državna dužnosnica.

Moćna potpredsjednica neće odmah u zatvor i očekuje se da će se žaliti na presudu pa će se slučaj vjerojatno još godinama potezati po sudovima.

Fernandez de Kirchner bila je predsjednica dva mandata između 2007. i 2015. i ima puno pristaša, osobito nakon što je na nju u rujnu pokušan atentat.

Optužena je za korupciju u dodjeli javnih radova dok je bila predsjednica, što ona niječe.

Sud je odlučio da je kriva za "nepošteno vladanje" u slučaju poznatom pod imenom "Vialidad" u kojem je građevinski magnat Lázaro Báez također osuđen na šest godina zatvora.

Tužitelji su tvrdili da su ugovori za javne radove bili dodijeljeni prijatelju Fernandez de Kirchner, koji je novac preusmjeravao natrag njoj i njezinu pokojnom suprugu Nestoru Kirchneru, također bivšem predsjedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 05:21