ŽENE U FINIŠU

Moćna menadžerica uz pomoć pape Franje želi krenuti u ‘sveti rat‘, ali izgleda da glavnu bitku neće dobiti

Glavna oporbena kandidatkinja je menadžerica, uzori su joj Majka Tereza i Angela Merkel. Kandidatkinja vladajućih je znanstvenica

Meksička predsjednička kandidatkinja Xochitl Galvez 

 Ulises Ruiz/Afp

Glavna oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Meksiku Xóchitl Gálvez nada se doći do pobjede obećavajući obračun s moćnim narkokartelima. Više od 15 godina u Meksiku jača nasilje bandi, kriminalne skupine ubijaju gotovo nekažnjeno, kontroliraju dijelove zemlje protežući svoje pipke do lokalnih političara, piše Financial Times. U obračunu s kriminalom pomoći će mi blagoslov pape Franje, poručuje Xóchitl Gálvez. Inspiracija su joj, kaže, Majka Tereza, meksička časna sestra i spisateljica Juana Inés de la Cruz te bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Više od 100 milijuna birača izaći će na najveće izbore u povijesti Meksika. Meksiko bi na izborima 2. lipnja trebao dobiti prvu predsjednicu. Menadžerica Xóchitl Gálvez (61) po anketama je 10 do 20 posto iza kandidatkinje vladajuće stranke Claudije Sheinbaum (61), no oporba tvrdi da su mnoga istraživanja pristrana. Gálvez koju podržava tročlana oporbena koalicija osvaja oko 34 posto glasova, prenosi FT. Jorge Álvarez Máynez (38) kao treći kandidat znatno zaostaje.

image

Meksička predsjednička kandidatkinja Xochitl Galvez

Alfredo Estrella/Afp

Zbog ustavnih ograničenja, sadašnji predsjednik Andrés Manuel López Obrador ne može se više kandidirati, pa podržava Claudiju Sheinbaum. U borbi protiv narkokartela López Obrador osnovao je novu Nacionalnu gardu u sastavu vojske i obećao srezati uzroke kriminala, poput ekonomskih. Ali više je ljudi ubijeno i nestalo tijekom njegova šestogodišnjeg mandata nego u mandatu bilo kojeg drugog meksičkog predsjednika. Njegov san je Meksiko s jednim čovjekom i jednom strankom, ističe Xóchitl Gálvez. Povratak autoritarnog režima je pred vratima, upozorava ona. Do 2000. Meksiko je 70 godina imao jednostranačku vlast, podsjeća FT.

Još 2006. bivši predsjednik Felipe Calderón pokrenuo je opći rat protiv droge, no nasilje od tada raste, a moćni narkokarteli proširili su poslovanje na proizvodnju sintetskog opioida fentanila i na organizaciju imigrantskih tura. Gálvez je obećala zadržati i ojačati Nacionalnu gardu koju je stvorio López Obrador, ali i ojačati državne i lokalne policijske snage. Gardu bi stavila pod civilnu kontrolu. Također je obećala da će osobno voditi sastanke Nacionalne komisije za potragu za nestalima, jer se u ratu narkobandi čak 100.000 Meksikanaca vodi nestalima.

image

Meksička predsjednička kandidatkinja Xochitl Galvez

Alfredo Estrella/Afp

Vladajuća stranka Morena uložila je golema sredstva u kampanju, navodi FT. Cilj im je osvojiti dvotrećinsku većinu u Kongresu kako bi uspjeli promijeniti ustav, jer žele izmjene rada Vrhovnog suda i Glavne izborne komisije. Oporba ih napada da time žele ugroziti demokraciju.

I sama uspješna menadžerica, Xóchitl Gálvez se predstavlja kao političarka bliska biznisu."Sigurna sam da će država u rukama žene koja zna raspolagati novcem bolje funkcionirati", kaže ona. Favoritkinja je Claudia Sheinbaum, bivša gradonačelnica Mexico Cityja i klimatska znanstvenica. AP navodi kako dva tjedna uoči izbora kandidatkinja vladajuće stranke Claudia Sheinbaum nije napravila nikakav veći kiks pa se ne čini vjerojatnim da će je Gálvez uspjeti preteći.

Xóchitl Gálvez Ruiz kandidatkinja je široke oporbene koalicije Fuerza y Corazón por México. Kći oca starosjedioca i majke miješane rase, Gálvez je odrasla u siromaštvu u malom gradu u državi Hidalgo, prodajući slatkiše na ulicama kako bi obitelj preživjela. Intenzivno se poziva na svoje podrijetlo, što pokazuje i time što često nosi vezene šarene autohtone bluze, napisala je Lauren TerMaat u njenom portretu za Wilson Centar. Xóchitl Gálvez je sa 16 godina napustila obitelj i otišla u Mexico City, radila kao telefonska operaterka dok nije dobila stipendiju za studij računalnog inženjerstva. Nakon diplome radila je kao inženjerka i analitičarka podataka za nekoliko velikih tvrtki, a 1992. osnovala je High Tech Services, tvrtku specijaliziranu za arhitektonski dizajn, sigurnosna rješenja i telekomunikacije.

image

Meksička predsjednička kandidatkinja Xochitl Galvez

Carl De Souza/Afp

Ušla je u politiku u vrijeme predsjednika Vicentea Foxa (2000. - 2006.) kao voditeljica Ureda za razvoj autohtonih naroda. Tada je osnovala Nacionalnu komisiju za razvoj starosjedilačkog stanovništva. Kandidirala se 2010. za guvernericu države Hidalgo, ali nije uspjela. No 2015. je pobijedila na izborima za šeficu Miguel Hidalga, najbogatije četvrti u Mexico Cityju, a tri godine kasnije postala je parlamentarna zastupnica stranke PAN, jedne od meksičkih konzervativnijih stranaka. Xóchitl Gálvez pak zastupa progresivnije stavove, posebno oko ekologije, LGBTQ+ prava i prava na pobačaj.

image

Kandidatkinja vladajuće stranke Claudia Sheinbaum, trećeplasirani kandidat Jorge Alvarez Maynez i glavna oporbena kandidatkinja Xochitl Galvez

Carl De Souza/Afp

Nacionalnu pozornost Xóchitl Gálvez osvojila je u lipnju 2023. nakon što ju je predsjednik López Obrador na jednoj od svojih dnevnih jutarnjih konferencija optužio da želi ukinuti programe socijalne skrbi, posebno za starije osobe. Povod mu je bio to što ih je kao oporbena zastupnica kritizirala da su nedovoljni. Xóchitl Gálvez sudski se izborila za svoje pravo na odgovor - to jest, da se pojavi na predsjednikovoj press konferenciji i javno odgovori na optužbe, onako kako je on nju napao. Gomila novinara i kamermana dočekala ju je ujutro 12. lipnja 2023., kad je na biciklu, svom omiljenom prijevoznom sredstvu, stigla pred Nacionalnu palaču. Predsjednik je nije htio pustiti unutra. Uslijedila je "Xóchitl-manija": predsjednik López Obrador gotovo svakodnevno napadao ju je na svojim jutarnjim press konferencijama, kritizirajući je da je neiskusna, i da zastupa interese "oligarhije" i poslovne elite. Tako je Xóchitl Gálvez od relativno nepoznate senatorice postala nacionalno poznata, popularna političarka.

image

Meksička predsjednička kandidatkinja Xochitl Galvez

Ulises Ruiz/Afp

Svioju popularnost velikim dijelom duguje tome što se od tradicionalnih meksičkih političara razlikuje po humoru i narodskim stilom komunikacije s biračima. To, u kombinaciji s njezinim progresivnim stavovima, privlači različite, dosad često suprotstavljene grupe birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 08:01