SASTANAK U BRUXELLESU

Moćni diplomat najavio novi udar na Rusiju: ‘Ovo je najhitnija stvar! Ako ne uspijemo, ishod rata je opasan‘

Na godišnjicu rata Europska unija priprema i deseti paket sankcija za Rusiju

Volodimir Zelenski i Josep Borrell, arhivska fotografija

 Anp - Jonas Roosens/Anp Via Afp

Ministri vanjskih poslova EU okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu gdje raspravljaju o novom, desetom paketu sankcija protiv Rusije, ali i mogućoj zajedničkoj nabavi municije za Ukrajinu, na razini Europske unije.

Gotovo godinu dana od kada je počela ruska agresija na Ukrajinu, EU je uvela devet paketa sankcija, a sada je, na godišnjicu rata, pripremljen i deseti paket. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da je Rusija ovom agresijom nanijela bol i patnju mnogima, ne samo u Ukrajini, već i šire. Kao posljedice te agresije spomenulo je rast cijena energenata, hrane i inflaciju.

No, bez obzira na kritike da su sankcije neučinkovite, Borrell je rekao kako one djeluju. Kao dokaz je spomenuo da Rusija danas prodaje naftu za 40 dolara po barelu, iako ona na tržištu košta preko 80 dolara.

Borrell je najavio da će se uskoro u UN-u u New Yorku usvojiti rezolucija kojom će se osuditi ruska agresija na Ukrajinu te dati potpora suverenitetu Ukrajine. Za tu Rezoluciju EU očekuje široku potporu drugih zemalja svijeta, čime će se dokazati da većina država osuđuje rusku agresiju.

Glavni prioritet sada je povećati pomoć Ukrajini dostavom oružja, ali i problem sve bržeg trošenja municije. Zato će EU i NATO razraditi planove kako povećati proizvodnju municije i ubrzati dostavu u Ukrajini. Posebno je potrebna municija kalibra 155 i 152.

- Rusija vrši oko 50 tisuća artiljerijskih udara dnevno. Ukrajina mora biti na istoj razini i zbog toga ne smijemo dopustiti da joj nedostaje municije. Zato činimo sve što je u našoj moći, koristeći Europske fondove te razmatrajući načine na koje se Europska agencija za obranu (EDA) i Europska komisija mogu angažirati, kako bismo išli prema zajedničkoj nabavi. Možemo zatražiti od država članica i da dio svojih zaliha municije daju Ukrajini, rekao je Visoki predstavnik EU Borrell.

- Ovo je najhitnija stvar. Ako ne uspijemo u tome, stvarno, ishod rata je opasan, dodao je.

Rekao je i da je EU upozorila Kinu da ne pruži pomoć Rusiji u naoružanju, na što je upozorio i američki državni tajnik Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:35