NOVI VJETAR U LEĐA

Moćni industrijalac službeno podržao republikanku kojoj divlja rejting: ‘Uložit će 70 milijuna dolara da zaustavi Trumpa‘

Nikki Haley želi biti predsjednička kandidatkinja Republikanske stranke

Nikki Haley

 Drew Martin/Newscom/Profimedia/Drew Martin/newscom/profimedia

Politička grupacija iza koje stoji moćni industrijalac Charles Koch ovoga je utorka odlučila i formalno podržati Nikki Haley za predsjedničku kandidatkinju Republikanske stranke, čime je kampanja nekadašnje guvernerke Južne Karoline i Trumpove bivše veleposlanice pri UN-u u ključnoj fazi predizbora dobila novi vjetar u leđa.

Naime, popularnost Haley je iz debate u debatu stabilno rasla, te se bivša guvernerka nametnula kao dominantna kandidatkinja na pozornici, no politički su stručnjaci isticali kako njezin stožer nema infrastrukturu, logistiku i novac za kapitalizaciju povoljnog trenda. Međutim, onda je grupacija Americans for Prosperity Action, na čijem se računu trenutno nalazi više od 70 milijuna dolara prikupljenih ovoga ljeta isključivo radi investiranja u predizbornu kampanju kandidata doraslog Donaldu Trumpu, "pokucala na vrata".

- Za razliku od prethodnih predizbornih kampanja, u kojima su kvalitetne kandidate zasjenili jeftini ad hominem napadi, zaključili smo da ovoga puta nitko poput Nikki Haley ne bi cijelu utrku digao na višu razinu. Ona je vođa, i kao takva bi nas mogla izvesti iz političke kaljuže u kojoj smo posljednjih godina - stoji u priopćenju te grupacije uz napomenu da je "SAD predugo talac političkih ekstrema na obje strane ideološkog spektra".

Dobro upućeni izvori, pod uvjetom anonimnosti, za redakciju portala Politico priznaju kako je odluka bila teška, jer su do posljednjeg trenutka vagali kome dati podršku.

Ankete neumoljivo upozoravaju da se Trump, čiju pobjedu na republikanskim predizborima Koch po svaku cijenu želi spriječiti, i dalje kreće oko 60 posto, dok se prvi sljedeći rival, guverner Floride Ron DeSantis, vrti tek oko 12 posto. Haley je sa stabilnih 10 posto na trećem mjestu, no kako DeSantisov rejting već mjesecima pada, a Haleyin raste, odlučili su se podržati bivšu guvernerku Južne Karoline koja se tijekom republikanskih debata brendirala kao kandidatkinja umjerene (i civilizirane) desnice.

- Čast mi je što je grupacija Americans for Prosperity Action izabrala upravo mene za kandidatkinju koju će podržati u ovoj utrci. Njezini su članovi svjesni činjenice da je na ovim izborima previše toga na kocki da bi si oni mogli dopustiti pasivno promatranje kampanje - zahvalila se Nikki Haley putem priopćenja.

- Politička ruka pokreta ‘Kina na prvom mjestu, Amerika na dalekom drugom‘ odlučila je podržati Nikki ‘Ptičji Mozak‘ Haley. No, to neće spriječiti Donalda Trumpa da pobijedi na predizborima - tvrdi Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje.

Konteksta radi, vrijedi napomenuti kako Koch ni 2016. nije podržao Trumpovu kandidaturu, što zbog njegove problematične migrantske politike, a što zbog narušavanja konzervativnog kreda. Ovoga puta Kochova grupacija investira više od devet milijuna dolara u kampanju "Svrgnimo Bidena tako da prvo zaustavimo Trumpa", koja se vrti u saveznim državama koje prve odlučuju na republikanskim predizborima; New Hampshire, Iowa i Južna Karolina.

Svoju protukandidatkinju "bocnuo" je i Ron DeSantis, kojem zbog sve lošijeg rejtinga donatori i simpatizeri nezaustavljivo okreću leđa i traže alternativu.

- Sve donacije Nikki Haley trebale bi se proknjižiti kao donacije kampanji Donalda Trumpa - napisao je guverner Floride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:40