VELIKA AKCIJA

Moćni narkobos Tito iz Dubaija vodio super kartel: U BiH pali policijski šefovi, poduzetnici, ravnatelj bolnice, influenserica...

Cijela afera ima i svoje političke implikacije jer se jedan od uhićenih povezuje s aktualnim ministrom vanjskih poslova BiH

Akcija Europola u Dubaiju, Edin Gačanin Tito

 Europol, Instagram

Ukupno 23 osobe privedene su u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv mreže osoba povezanih s međunarodnom skupinom krijumčara narkoticima, a Europol je u utorak potvrdio kako je to rezultat dugogodišnje istrage čija su meta "super karteli" koji kontroliraju veći dio europske trgovine kokainom.

Kako je u utorak potvrdio MUP Sarajevske županije koji je operativno vodio akciju, među osobama koje su uhićene u ponedjeljak u racijama provedenim na području Sarajeva, Mostara i Zenice su i dvojica visokih policijskih dužnosnika - Vahidin Munjić, aktualni ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH te Mustafa Selmanović, zapovjednik elitne posebne policijske postrojbe entitetskog MUP-a.

Uz njih je privedena i skupina ljudi različitih profila, od poduzetnika preko ravnatelja bolnice u Zenici pa do jedne influenserice.

"Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela‘, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom", stoji u priopćenju Europola objavljenom u utorak.

Dodali su kako su u pripremama za ovu akciju te za njezinu provedbu sudjelovali i agenti američkog Saveznog istražnog biroa (FBI) te Agencije za borbu protivi droga (DEA) kao i francuska te belgijska policija.

Glavna meta akcije pod kodnim nazivom "Black Tie", kako se navodi u očitovanju Europola, osoba je koja je unatoč uhićenju u studenom 2022. nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju. Ta osoba, kako su ranije prenijeli mediji, zapravo je državljanin BiH i Nizozemske Edin Gačanin zvani Tito, koji je svoje kriminalne poslove vodio baš iz Emirata.

Europol pojašnjava da je on, surađujući s drugim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, ulagao u pothvate krijumčarenja kokaina u tonama i tako postao moćna figura koja kontrolira masovnu opskrbu Europe tim narkotiokom te proizvodnju sintetičkih droga na teritoriju Unije.

Među 23 osobe uhićene u ponedjeljak u BiH, kako se navodi, nisu samo suradnici iz "užeg kruga" tog kartela već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Podsjeća se kako je i prije racije u ponedjeljak policija u BiH uhitila dvojicu osumnjičenih i zaplijenila 55 tisuća eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radiostanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Svi privedeni terete se za teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Suradnici kartela koji su uhićeni u BiH terete se uglavnom za pranje novca stečenog trgovinom drogom, dok su dvojica visokih policijskih dužnosnika Munjić i Selmanović pod sumnjom da su zlorabili službeni položaj i ovlasti.

Mediji to povezuju s činjenicom da je nekoliko pripadnika posebne postrojbe MUP-a Federacije BiH sudjelovalo u zaštiti Gačanina, kada je boravio u BiH 2016., za što je on pak financijski "nagradio" postrojbu doniranjem odora i opreme.

Ravnatelj Munjić navodno je protuzakonito dopustio da kompromitirani policajci ostanu u službi unatoč dokazima koji su protiv njih prikupljeni.

Cijela afera ima i svoje političke implikacije jer se jedan od uhićenih, poduzetnik Gordan Memija, povezuje s aktualnim ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

"On (Memija) je moj dobar prijatelj", potvrdio je novinarima nakon policijske akcije sam Konaković dodajući kako podržava provedbu cjelovite istrage.

Kazao je i kako ostaje na raspolaganju pravosuđu i policiji u slučaju potrebe da bilo što o tome pojašnjava, ali je upozorio kako mu dio medija koji je u sprezi sa oporbenom Strankom demokratske akcije (SDA) već sada "pakira" optužbe i unaprijed ga proglašava krivim za sumnjive veze, a za to nemaju nikakvih dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09