‘A JE TO‘ VOJSKA

Moćni raketni sustav vrijedan 160 milijuna dolara strovalio se u jarak: ‘Za sve je kriv taj pijanac...‘

Može rušiti avione, dronove i rakete, ima mogućnost obrane i od balističkih projektila. Doduše, ne iz jarka...

Snimka prevrnutog kamiona s protuzračnim sustavom S-400 preplavila je društvene mreže

 Screenshot/Twitter

Pijani ruski vojnik srušio je u četvrtak moćni sustav protuzračne obrane S-400 u jarak u ruskoj regiji Tula, izvijestili su lokalni mediji. Ruski Telegram kanali podijelili su informaciju su da se protuzračni raketni sustav S-400 srušio i prevrnuo u jarak pored autoceste, prenosi Newsweek.

S-400 je ruski mobilni protuzračni raketni sustav zemlja-zrak (SAM) koji je sposoban rušiti zrakoplove, bespilotne letjelice i krstareće rakete te ima mogućnost obrane od balističkih projektila, prema podacima američkog istraživačkog instituta Center for Strategic i međunarodne studije (CSIS).

Baza, ruski Telegram kanal koji redovito objavljuje informacije o sigurnosnim problemima unutar zemlje, izvijestio je da je 33-godišnji ruski vojnik koji je srušio sustav protuzračne obrane pao na alkotestu, koji je pokazao prisutnost alkohola u organizmu.

"Jučer je vojnik izgubio kontrolu i strovalio kamion s protuzračnim raketnim sustavom u jarak", rečeno je.

Kanal je naveo da se vojno vozilo sa sustavom protuzračne obrane kretalo u sklopu konvoja od osam vozila bez pratnje. Vozilo, kojim je upravljao 33-godišnjak, zaostalo je za kolonom, a zatim izletjelo s autoceste i prevrnulo se.

"Kamion je sletio točno na projektile, ali streljivo, srećom, nije bilo aktivirano", izvijestila je Baza. Kako prenosi Telegram kanal, ruski vojnik je prilikom prevrtanja vozila slomio ruku.

"Vozilo je bilo prevrnuto, no pokazalo se da su mu kočnice pokvarene, pa su ga odlučili ostaviti na mjestu događaja (pod zaštitom policije i vojske)".

Ministarstvo bez komentara

Prema Bazi, vojnik na ugovor može biti kazneno gonjen prema članku ruskog Kaznenog zakona o oštećenju vojne imovine iz nehata. Ruski Telegram kanali Mash i Shot potvrdili su Bazin izvještaj, a rusko ministarstvo obrane nije komentiralo incident.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je u četvrtak na svom Twitter profilu snimku s mjesta događaja.

"Raketni sustav S-400 pao je u jarak na autocesti u blizini Tule u Rusiji", napisao je u objavi. "To se dogodilo ujutro, ali navodno vozilo još uvijek leži tamo". "Vrijednost takvog raketnog sustava je oko 160 milijuna dolara", dodao je.

Prema CSIS-u, Rusija je počela razvijati S-400 1993. godine. Sustav uglavnom koristi seriju projektila 48N6, što joj omogućuje da pogodi zračne ciljeve na udaljenostima do 250 kilometara, a sposoban je presresti balističke projektile u radijusu od 60 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:55