ZRAČNI OKRŠAJ

MOĆNI RUSKI BOMBARDERI KRENULI RAVNO NA ŠKOTSKU Britanci digli lovce i otjerali ih: 'Nije bilo opasnosti'

 OGL

Nekoliko britanskih vojnih aviona dignuto je u četvrtak zbog neočekivanog nailaska dvaju ruskih strateških bombardera na području blizu sjsvernog dijela Škotske. Iako su moćni avioni sovjetske izrade, poznati i kao 'ruski medvjedi', ostali u međunarodnom zračnom prostoru, do dizanja britanskih mlažnjaka tipa Typhoon letjeli su ravno prema Škotskoj.

U britanskom ministarstvu obrane inzistiraju da 'ruski medvjedi' ni u jednom trenutku nisu predstavljali prijetnju te da su ih britanske letjelice rutinski ispratile s područja na koje su upali.

Ipak, u Londonu ovo smatraju provokacijom Moskve, makar su se na slične incidente proteklih mjeseci već i navikli. Intenziviranje ruskih zračnih aktivnosti na području kojim dominira NATO počelo je s izbijanjem konflikta u Ukrajini. BBC navodi da su samo Britanci ove godine triput češće nego inače dizali svoje letjelice ne bi li presreli Ruse.

'Najveći je problem što ti ruski bombarderi dolaze bez ikakve najave. Uvijek isključe transponder i samo ih vojni radar može detektirati', navodi BBC i dodaje da se ovi incidenti mogu protumačiti i kao rusko pokazivanje mišića.

S druge strane, Moskva u ovakvim situacijama obično inzistira da nije učinila ništa nedopušteno te da ruski vojni avioni lete u skladu s međunarodnim pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:23