MILIJARDER NA UDARU

Moćni ruski oligarh kritizirao Putina zbog rata, a onda je Kremlj smislio brutalnu osvetu: ‘Neka se smiri!‘

Iako sudski spor postoji od ranije, indikativno je da je naredba o zapljeni stigla nakon oligarhove kritike rata u Ukrajini

Oleg Deripaska

 Olga Maltseva/Afp

Sud u Rusiji naredio je zapljenu luksuznog, milijardu dolara vrijednog resorta u vlasništvu oligarha koji je kritizirao Putinov rat u Ukrajini.

Prema nalogu suda, hotel Imeretinski i marina u Sočiju, u vlasništvu Olega Deripaske, aluminijskog magnata, bit će zaplijenjeni nakon što je mu je Kremlj naložio da prestane kritizirati rat, izvijestio je Financial Times.

Deripaska je jedan od svega nekoliko ruskih tajkuna koji su oprezno kritizirali invaziju na Ukrajinu.

U ožujku je na Twitteru pozvao na mir kazavši kako je već ‘prijeđena točka bez povratka‘. Također je upozorio da bi ‘uništenje Ukrajine bila kolosalna pogreška‘.

Deripaska pozvan da prestane kritizirati rat

Financial Times je citirao izvor blizak Deripaski, kazavši kako je Kremlj od njega zatražio da ‘se smiri‘ sa svojim komentarima o Ukrajini. Iz oligarhove kompanije nije bilo komentara.

Iako pravni spor u ovom slučaju proizlazi iz tužbe koju je 2021. podnio Sirius, obrazovni centar koji je ustanovio Vladimir Putin u mjestu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, izvještaj Financial Timesa sugerira da je na slučaj itekako utjecala Deripaskina kritika rata u Ukrajini.

image

Vladimir Putin i Oleg Deripaska fotografirani 2009. godine

-/Afp

Deripaska je jedan od nekoliko desetaka oligarha i državnih kompanija koje su osigurale financijska sredstva i nekretnine Siriusu, čiji su zaposlenici i studenti trebali biti smješteni u hotelskom kompleksu Imeretinski i marini u Sočiju.

Međutim, Sirius je prošle godine tužio Deripaskinu kompaniju RogSibAl zbog kršenja ugovora te kazao kako nisu izgradili marinu koju su trebali - iako fotografije dokazuju suprotno.

U odvojenom slučaju, ruski tužitelji tražili su zapljenu i nacionalizaciju resorta. Nalog da se zaplijeni imovina kompanije izdan je sredinom rujna, pokazuju javno dostupni dokumenti.

Povezanost s Konzervativnom strankom Velike Britanije

Olega Deripasku prije se povezivalo s Konzervativnom strankom.

2008. je tadašnji ministar financija Velike Britanije, George Osborne, s Deripaskom proveo godišnji odmor na grčkom otoku Krfu. S njima su bili Nathaniel Rothschild i Peter Mandelson, što je izazvalo sumnju da Deripaska i njegova kompanija žele donirati sredstva Konzervativnoj stranci.

U ožujku je torijevac Greg Barker, nakon pritiska konzervativnih zastupnika, uključujući i ministra obrane Bena Wallacea, dao ostavku na svoju dugogodišnju poziciju izvršnog direktora kompanije za proizvodnju aluminija EN+, čiji je jedan dio u vlasništvu ruskog milijardera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:16