ISTRAGA U TIJEKU

MOĆNI SAUDIJSKI PRINC HAKIRAO MOBITEL NAJBOGATIJEG ČOVJEKA SVIJETA?! Cijela priča mogla bi biti povezana i s ubojstvom Khashoggija

 
Jeff Bezos i Muhamed bin Salman
 AFP

UN-ovi istražitelji i digitalni forenzičari povezali su slučaj hakiranja mobitela vlasnika Amazona, Jeffa Bezosa, s princom Saudijske Arabije, Muhamedom bin Salmanom, tvrdi britanski Guardian.

Prema informacijama iz istrage, Bezosov mobitel hakiran je 2018. godine, nakon što je primio video koji mu je poslan s WhatsApp računa saudijskog princa. U samo par sati, s Bezosovog su mobitela iskopirani i ukradeni gigabajti podataka.

Prema izvorima koje citira Reuters, dokazi o upletenosti MBS-a nisu nepobitni, no dovoljno su snažni da bi opravdali pokretanje dublje istrage.

Bezos je trenutačno najbogatiji čovjek na svijetu, čija se imovina procjenjuje na 115,6 milijardi dolara, te je do sada najprominentnija žrtva hakiranja od strane državnih aktera. Dodatna poveznica između Bezosa i Saudijske Arabije je što je Bezos i vlasnik Washington Posta, za kojeg je radio ubijeni saudijski disident Jamal Khashoggi. Međunarodna istraga Khashoggijevog ubojstva također je implicirala saudijskog princa.

Saudijska ambasada u Sjedinjenim Državama odbacila je tvrdnje iz izvještaja. “Nedavne medijske objave koje sugeriraju da Kraljevina stoji iza hakiranja telefona gospodina Bezosa su apsurdne”, stoji u priopćenju iz ambasade. “Pozivamo na punu istragu tih tvrdnji, kako bi se mogle ustvrditi sve činjenice”.

Danas će tokom dana dva specijalna izvjestitelja UN-a - izvjestitelj za slobodu izražavanja David Kaye i izvjestiteljica za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard - zajednički dati izjavu vezanu uz istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2020 13:17