‘POLITIČKO RJEŠENJE‘

Moćni saudijski princ nazvao Putina: ‘Želim posredovati između dviju strana‘

Kraljevstvo je ‘spremno uložiti napore za posredovanje između dviju strana‘, rekao je princ u telefonskom razgovoru s Putinom

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i ruski predsjednik Vladimir Putin; ilustracija

 Mikhail Klimentyev/AFP

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman predložio je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posredovanje u svrhu okončanja rata u Ukrajini, javlja u četvrtak saudijska državna agencija SPA.

Tjedan dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, prestolonasljednik koji je de facto vladar saudijske monarhije pozvao je na "političko rješenje" sukoba.

Kraljevstvo je "spremno uložiti napore za posredovanje između dviju strana", rekao je princ, a prenosi SPA.

Zaljevske monarhije, među njima i Saudijska Arabija koja je prvi svjetski izvoznik nafta, većinom su se suzdržavale od kritiziranja Rusije s kojom imaju dobre veze.

Naftne monarhije ipak su glasale u srijedu na Općoj skupštini UN-a za rezoluciju koja "zahtijeva" da se Moskva "odmah" povuče iz Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s Putinom, Mohamed bin Salman je ponovio da Rijad želi "očuvati ravnotežu naftnog tržišta", a zemlje članice OPEC+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte) kojoj pripadaju i Saudijska Arabija i Rusija, ne žele povećati proizvodnju.

Ruski napad izazvao je nagli rast sirovina.

U četvrtak ujutro barel američkog WTI premašio je 115 dolara, što se nije dogodilo od 2008., a barel Brent dosegnuo je 120 dolara. Krajem dana cijene nafta i plina su se ipak smirile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:52