FIFA U ŠOKU

Moćnici krenuli prema luksuznom hotelu, a onda je uslijedilo iznenađenje: ‘Ljudi, imali ste 12 godina...‘

Iako je alternativni hotel podjednako luksuzan, radi o ‘suhom‘ hotelu koji ne služi alkohol
 Tom Dubravec/Cropix

Luksuzni hotel s pet zvjezdica, u kojem su trebali biti smješteni čelnici FIFA-e tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, nije dovršen na vrijeme. Vodeći ljudi najviše svjetske nogometne organizacije stigli su u Dohu tjedan dana prije početka turnira i očekivali su da će se prijaviti u raskošni hotel Fairmont smješten u tornjevima na obali Katra. Nekoliko dana prije njihova dolaska, posramljeni organizatori morali su priznati da njihov smještaj nije sasvim spreman, prenosi Daily Mail.

Umjesto predviđenog smještaja, čelnici FIFA-e privremeno su smješteni u ljetovalište Chedi Katara. Iako je alternativni hotel podjednako luksuzan, New York Times izvijestio je da se radi o ‘suhom‘ hotelu koji ne služi alkohol zbog čega šampanjac nije mogao teći u ekskluzivnom FIFA Clubu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Daily Telegraph prenio je da je hotel Fairmont konačno otvorio svoja vrata u četvrtak, no Vrhovni odbor Katra svejedno se nalazi u nepoželjnoj poziciji jer su imali gotovo dvanaest godina za pripremu. Katarski vrhovni odbor i FIFA odbili su za New York Times komentirati situaciju.

Vrhovni odbor bio je odgovoran za osiguravanje osam stadiona, ali i prostora za treniranje za svaku od trideset i jedne momčadi. Osim toga, potrebne su tisuće soba hotelskog smještaja za navijače, sponzore i medije koji posjećuju Katar. Gostujućim dužnosnicima bit će dostupne sve privilegije ekskluzivnog FIFA Cluba tijekom Svjetskog prvenstva, među kojima su i neograničene zalihe hrane i pića, ali samo u novom hotelu jer privremenom to nije dostupno.

image

Katarski šeik

Profimedia, Afp/

Navijači alkohol mogu kupiti u hotelima i restoranima, u fan zonama u određenim terminima i u predvorjima stadiona, ali ne i na tribinama. Pola litre Budweisera koštat će gotovo 100 kuna na službenim mjestima, a navijačima je kupnja ograničena na četiri pića kako bi se spriječilo pijanstvo.

Katar se već našao pod strogim nadzorom zbog postupanja prema radnicima migrantima koji su uglavnom azijskog podrijetla. Prošlogodišnje izvješće Guardiana kaže da je 6500 radnika umrlo u Katru otkako je zemlji dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva u prosincu 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:59