ŠTO ĆE SAD IVANKA

Modni biznis joj propao, nude joj nastup u Plesu sa zvijezdama, a ona mašta o ostanku u politici

Ivanka Trump neće izgubiti samo status prve kćeri Sjedinjenih Američkih Država već i posao "savjetnice predsjednika"
Ivanka Trump
 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Budući da aktualni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nije pobijedio na nedavno održanim predsjedničkim izborima, njegova kći Ivanka Trump uskoro će ostati bez titule prve kćeri SAD-a, međutim, još važnije, ostat će bez posla, piše The Guardian.

U Bijeloj kući svoga oca Ivanka Trump radi kao "savjetnica predsjednika", a navodno je bila zadužena za "edukaciju i ekonomsko osnaživanje žena i njihovih obitelji" te "stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast pomoću razvoja radne snage, obuke i poduzetništva". Prije angažmana u Bijeloj kući nadgledala je "razvoj i akvizicije" u očevoj tvrtki za gradnju, trgovanje i posredovanje nekretninama Trump Organization te vodila vlastitu modnu tvrtku. Znala se pojavljivati i kao sutkinja u očevoj reality emisiji "Pripravnik".

Kako su joj uloga u Bijeloj kući i gotovo cijela poslovna karijera vezane uz oca, postavlja se pitanje: Što će Ivanka raditi kada završi predsjednički mandat njezina oca?

image
Ivanka Trump
Brendan Smialowski/AFP

Trump bi se mogla vratiti u tvrtku Trump Organization, međutim taj radni ambijent možda neće biti najstabilniji nakon što njezin otac napusti Bijelu kuću.

Ured državnog odvjetnika na Manhattanu u New Yorku potražuje porezne kartice Donalda Trumpa kao bi proveo "kompleksnu financijsku istragu". Zahtjev za uvid u porezne kartice djelomično se temelji na javnim izvještajima o "dugotrajnom i opsežnom kriminalnom ponašanju" tvrtke Trump Organization. Ured državnog odvjetnika savezne države New York također istražuje Trump Organization, a djelatnici tvrtke neopravdano su povećali cijenu imanja Seven Springs koje se nalazi sjeverno od New Yorka. Ova je istraga započela nakon što je bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen tijekom svjedočenja u Kongresu rekao da je Trump povećao vrijednost svoje imovine kako bi dobio povoljnije zajmove i ugovore o osiguranju.

Nije izgledno, međutim, da će se Ivanka vratiti u svijet mode. Naime, njezina modna marka više ne postoji: u srpnju 2018. godine objavila je da je gasi kako bi se usredotočila na svoj posao u Washingtonu. Zatvaranju modne marke prethodili su raskidi suradnje sa šoping centrima Neiman Marcus i Nordstrom. Do prekida suradnje došlo je 2017. godine zbog slabe prodaje. Bilo je i poziva da se njezina odjeća bojkotira zbog Trumpovih politika.

Postoje glasine da Ivanku Trump čekaju neke poslovne prilike. Časopis OK! tvrdi da su Trump i njegova obitelj prije zatvaranja birališta na dan predsjedničkih izbora 3. studenog dobili "puno televizijskih ponuda" te da su televizije posebno bile zainteresirane baš za nju.

"Ne smijete zaboraviti da je reality televizija od te obitelji napravila zvijezde. Ivanka, Donald mlađi i Eric postali su televizijske zvijezde tako što su se pojavljivali pored svog oca u epizodama serije 'The Celebrity Apprentice'", rekao je za OK! izvor koji je predstavljen kao "vrhunski poznavatelj televizijske industrije". "Povratak (Trumpove) djece na televiziju ne bi trebalo biti iznenađenje, a nitko se ne bi trebao čuditi da upravo Ivanka dobiva najviše ponuda, uključujući i onu emisije 'Ples sa zvijezdama'", dodao je izvor.

image
Donald Trump mlađi, Ivanka Trump i Eric Trump
Mandel Ngan/AFP

Jedan prijatelj obitelji Trump, kako ga predstavlja OK!, rekao je: "Kad bi htjela, ona bi mogla imati vlastitu emisiju na kablovskoj televiziji, i to u 'primetimeu'."

Trump je u nedavnim intervjuima dala za naslutiti da želi ostati u javnoj sferi, potencijalno čak i politici. U prošlotjednom razgovoru za RealClearPolitics, Trump je rekla da je "pragmatična u svemu". Uz to, rekla je da smatra da se politika tiče ljudi, a ne stranaka te da sebe smatra "trumpovskom republikankom". Na pitanje je li se smatra populistkinjom, Trump je rekla: "Mislim da mnoge etikete poput te ograničavaju ljude u identificiranju, međutim uopće je ne odbacujem."

Trump je u tom intervju konstatirala da se protivi pobačaju. "Poštujem sve strane u toj jako osobnoj i osjetljivoj raspravi", rekla je. "Međutim, ja sam i majka troje djece i roditeljstvo je jako utjecalo na moj pogled na te stvari. Ja sam bezrezervno za zaštitu života."

Ivanka Trump i njezin muž, investitor i poduzetnik u građevinarstvu Jared Kushner, inače viši savjetnik predsjednika Trumpa, 2019. su godine prijavili osobne prihode u rasponu od 36 do 157 milijuna američkih dolara.

Trump Organization i obiteljski odvjetnik Trumpovih nisu bili dostupni za komentar, zaključuje svoj tekst Guardian. (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02