Pandorini dokumenti

Modrićeva velebna vila u fokusu španjolskih medija, otkriveno je od koga ju je kupio

Gustavo Mirabal Castro optužen je da je sudjelovao u pranju novca većem od milijardu dolara, a Modrić je 12 milijuna eura platio vilu u kojoj je živio
Luka Modrić
 Sergei Supinsky/AFP

Venezuelski istraživački portal Armando.info uzbudio je svjetsku nogometnu javnost objavom da je venezuelski odvjetnik sumnjiva morala Gustavo Mirabal Castro svoju raskošnu vilu prodao najboljem hrvatskom nogometašu i igraču madridskog Reala Luki Modriću.

Kako piše portal, Castra su Amerikanci optužili 2019. godine zbog navodnog pranja novca, a uz to ga je i njegova sestra optužila da je sudjelovao u pranju novca većem od milijardu dolara kao pomoćnik i suradnik bivšeg venezuelskog nacionalnog rizničara Alejandra Andradea koji je na Floridi 2018. osuđen na deset godina zatvora temeljem optužbi vezanih uz pranje novca.

Naime, list El Pais je 2014. godine pisao da je Andrade surađivao s američkim pravosudnim tijelima te se zato Mirabal Castro odlučio za svaki slučaj prebaciti u Madrid gdje je kupio luksuznu vilu u La Moraleji, koja je jedna od najvrednijih u glavnom španjolskom gradu. Kontroverzni odvjetnik živio je u toj vili sve do 2019. godine. Potom ju je prodao putem posredničke agencije, a ispostavilo se da je njezin novi vlasnik hrvatski reprezentativac Luka Modrić. Vila ga je, pišu pak španjolski mediji, stajala nešto više od 12 milijuna eura. Portal Armando.info. navodi da su Castrovi susjedi u Madridu bili još neki poznati nogometaši, poput igrača Reala Sergia Ramosa, Benzeme, Marcela, Varanea te Isca. Kuća je u Madridu bila poznata najviše zato što se njome po španjolskim medijima hvalila Castrova supruga Carolin Chapellín de Mirabal, sudionica izbora za Miss Venezuele 2016. godine, koja je govorila da je napustila Venezuelu zbog tamošnje teške političke situacije.

No, nedavno objavljeni Pandorini papiri pokazuju da se Mirabal Castro krajem 2016. koristio offshore kompanijom Lisal Enterprises Limited koja se bavi financijskim savjetovanjem, registriranom na Britanskim Djevičanskim Otocima, da kupi svoju jahtu. Osim toga, iz tih dokumenata proizlazi da je panamsko odvjetničko društvo Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), koje je upravljalo Lisal Enterprises Limitedom, za venezuelskog odvjetnika kupilo još nekoliko jahti. Prema portalima - koje je, kažu, Mirabal sam napravio kako bi popravio svoj loš imidž - on upravlja svim svojim sadašnjim poslovima iz Međunarodnog financijskog centra u Dubaiju.

Modrićeva vila prostire se na tri tisuće četvornih metara, ima deset spavaćih soba i isto toliko kupaonica, ali i velebni dvoetažni dnevni boravak te otvoreni bazen, sobu za masažu, igraonicu, vinski podrum, kino dvoranu za 20-ak ljudi i dva apartmana za goste. Španjolski mediji navode da je Modrić o kupnji vile pregovarao skoro godinu dana, ali ne navode je li znao kakvim se poslovima bavio bivši vlasnik i kakav mu je imidž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:16