MJERENJA VIŠA NEGO IKAD

MOGAO BI EKSPLODIRATI SVAKOG TRENUTKA! Ugledni seizmolozi upozoravaju na opasni vulkan

 Sverrir Thorolfsson / CC/Wikimedia

Islandski bi vulkan svaki čas mogao eruptirati i uzrokovati golemu katastrofu, upozorili su geofizičari. Smješten na samom jugu zemlje vulkan Hekla je posljednji put otvorio svoje grotlo 2000. godine i znanstvenici očekuju da bi se to moglo ponovno dogoditi svaki čas.

Profesor geofizike Páll Einarsson s Háskóli Íslands (Sveučilište Island) upozorio je ljude da ne putuju na vulkan, popularno turističko odredište. Kaže da su mjerenja unutar vulkana viša nego kod posljednje dvije erupcije što znači da bi mogao eksplodirati svake minute nakon 16 godina stanke.

‘Hekla je opasan vulkan. Prijeti nam ozbiljna katastrofa kod sljedeće erupcije ako ne budemo pažljivi. Hekla je postala popularno turističko odredište i većinu ljeta ondje je sve prepuno turista. Osim toga, svaki dan 20 do 30 aviona prevozi turiste iznad samog vrha vulkana’, rekao je Einarsson za islandski portal Visit.is.

Island je domovina nekih od najaktivnijih svjetskih vulkana pri čemu se njih 30 od 130 aktivnih pažljivo prati, piše Independent.

Profesor Einarsson objasnio je da mjerenja pokazuju da Hekla skuplja magmu i da je pritisak bio znatno viši nego u razdoblju prije posljednje erupcije. Prije 2000. godine Hekla je eruptirao redovito svakih desetak godina od 1970.

‘Ovo je riskantan trenutak koji moramo shvatiti ozbiljno. Hekla je spreman, svaki čas’, dodao je Einarsson.

Pedesetak kilometara od Hekle nalazi se Eyjafjallajökull, još jedan aktivni vulkan na Islandu čija je erupcija prije šest godina dospjela na sve europske naslovnice. Zbog masivne erupcije pepela zračni promet u Europi bio je blokiran ili u problemima više od deset dana što je najveća blokada letova od Drugog svjetskog rata.

Stručnjaci tvrde da bi u slučaju Hekline erupcije Europa mogla biti suočena sa sličnim problemima.

Pogledajte kako je izgledala erupcija Eyjafjallajökulla prije šest godina:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:05