SUSRET S PREDSJEDNIKOM

Mogherini pohvalila odnose Crne Gore sa susjedima

Federica Mogherini na konferenciji za novinare
 Yves Herman / REUTERS

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini razgovarala je u četvrtak u Tivtu u Crnoj Gori s novoizabranim crnogorskim predsjednikom i čelnikom vladajuće Demokratska partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem i tom prilikom pozdravila dobar odnos koji ta država ima sa svim susjedima, te ocijenila kako se Crna Gora "potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njezinoj stabilnosti i procesom demarkacije granice s Kosovom".

"Mogherini je istaknula da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prva međunarodna dužnosnica koja dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici osobno čestitati pobjedu Đukanoviću", stoji u priopćenju DPS-a .

Đukanović, koji još uvijek službeno nije preuzeo predsjedanje državom, zahvalio je i ocijenio da ga raduje odlučnost i posvećenost EK-a da zadrži otvorenost za europsku perspektivu zapadnog Balkana. Đukanović je istakao da su rezultati izbora potvrda odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem europskog razvoja, što je najbolja garancija da će postati dio europskog društva.

On je posebno pozdravio odluku EK-a o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom, što je krucijalno važno za zapadni Balkan, kao i poticaj da u Crnoj Gori i Srbiji nastave sa ispunjavanjem obaveza, a za Bosnu i Hercegovinu da istraju u svojim europskim opredjeljenjima", stoji u priopćenju iz Đukanovićeva ureda. On je naglasio da je i od izuzetne važnosti za budućnost regije da se održi dijalog Beograda i Prištine.

"Ništa bolje ne možemo napraviti za zemlje zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Europi, od njegove europeizacije“, kazao je Đukanović.

Mogherini je naglasila da se raduje suradnji s Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za europsku perspektivu Crne Gore i zapadnog Balkana, respektirajući njegov ugled i utjecaj u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:21