NAJGORI SCENARIJ

‘Moglo je biti puno gore, pa znate li kojim su lokacijama wagnerovci bili alarmantno blizu!?‘

Sve se otvorenije priča da je Prigožin imao logističku podršku petokolonaša iz Kremlja
 Roman Romokhov/Afp

- Nestabilnost režima koji u svom arsenalu ima impresivnu količinu nuklearnog oružja samo bi po sebi trebalo biti velikim signalom za uzbunu – potvrdio je ove nedjelje američki državni tajnik Antony Blinken, naglasivši pritom kako unatoč kaosu koji je ovoga vikenda vladao Rusijom, američke obavještajne snage nisu zamijetile alarmantne promjene na lokacijama za koje se vjeruje da se na njima nalaze skladišta taktičkih nuklearnih bombi.

Dok je cijeli svijet hipnotizirano pratio dramu koja se ove subote događala na potezu od Rostova do Moskve, međunarodna je diplomatska zajednica istinski zazirala od scenarija u kojem vagnerovci u svom pohodu preuzimaju kontrolu nad skladištima nuklearnog oružja Voronezh-45 te Tula-50. Naime, u svom su se iznenađujuće efikasnom prodoru dotičnim lokacijama zabrinjavajuće približili.

S obzirom na to da su ruske snage više-manje skrušenih ruku gledale kako plaćenici dolaze i preuzimaju kontrolu nad ključnom strateškom vojnom infrastrukturom druge vojne sile svijeta, moramo se zapitati bi li jednako reagirali da je Prigožin sa svojim vojnicima odmarširao na skladišta nuklearnih glava?

Ovoga vikenda nitko nije znao koliko je pobuna duboko prodrijela u ruski ratni stožer. Sve se otvorenije priča da je Prigožin imao logističku podršku petokolonaša iz Kremlja.

- Prigožin je mogao i ciljano odmarširati do skladišta nuklearnog oružja koje bi mu ionako bilo na putu, a uspostava kontrole nad taktičkim bombama bi mu drastično ojačala pregovaračku poziciju s Kremljem. Sve u svemu, moglo je biti osjetno gore – upozorio je WSJ Matthew Bunn, profesor na Harvardu, dodavši kako se rat i revolucije kroz povijest možda i jesu događale, ali da u tim razdobljima nije bilo ovako sofisticiranog nuklearnog oružja.

Drama u Rusiji potaknula je i čelnike NATO-a da destabilizaciju Putinova režima stave na dnevni red summita koji će se sljedećeg mjeseca održati u Litvi.

- Zapad je zabrinut da bi destabiliziran Kremlj mogao opuštenije pristupati procjeni rizika za dodatnu eskalaciju sukoba u Ukrajini, jer bi se ključni akteri mogli odlučiti na demonstraciju moći pri borbama unutar elite – upozorio je u WSJ-u Konrad Muzyka, predsjednik Rochana, poljske konzultantske firme za vojnu analizu, zaključivši kako ulazimo u fazu velike nepredvidljivosti.

image

Jevgenij Prigožin

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:13