SRAMOTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

MOGU ZAVRŠAVATI ŠKOLA KOLIKO ŽELE, I DALJE ĆE BITI MANJE PLAĆENE Čak ni u najrazvijenijim zemljama žene nisu ravnopravne s kolegama

 Regis Duvignau / REUTERS

Žene u razvijenim zemljama obrazovanije su od muškaraca, ali i dalje zarađuju manje, slabo su zastupljene u politici, rjeđe se uspijevaju probiti u vrh poslovnog svijeta i manje se bave poduzetništvom, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Od Kanade i Japana do Norveške i Australije, mlade žene zarađuju u prosjeku gotovo 15 posto manje od muškaraca iako su obrazovanije, navodi se u istraživanju organizacije sa sjedištem u Parizu.

Razlika u plaćama između spolova nije se promijenila u zadnjih deset godina unatoč boljim politikama za zaposlene roditelje, transparentnosti u plaćama i sustavima kvota kojima se želi povećati broj žena u upravnim odborima i na visokim dužnostima. "Svaka zemlja ima vlastite zapreke za ostvarenje ravnopravnosti spolova i da bi se doista nešto promijenilo, moramo promijeniti javne politike zajedno sa stereotipima, stavovima i ponašanjem", ističe, u priopćenju, glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Pauziranje u karijeri nakon rođenja djeteta zbog nefleksibilnih uvjeta na radnom mjestu ili rodnih stereotipa, kao i diskriminacija žena na radnom mjestu ključni su čimbenici koji sprječavaju žene da zarađuju jednako kao i muškarci, navodi se u izvješću. Osim zapreka na radnom mjestu, nejednake roditeljske dužnosti, slaba politička zastupljenost i duboko usađeni društveni stereotipi također otežavaju ostvarenje ravnopravnosti spolova, dodaje se.

No većina zemalja OECD-a obuhvaćenih istraživanjem kazala je da je sprječavanje nasilja nad ženama njihov glavni prioritet. "Te nejednakosti trebale su biti odavno riješene. Nema razloga da žene zaostaju za muškarcima u društvenom, ekonomskom i političkom smislu", rekao je Gurria.

"Jednakost spolova ključna je kako bi se osiguralo da žene i muškarci mogu kod kuće, na radnom mjestu i u javnom životu u potpunosti pridonositi poboljšanju društava i ekonomija", dodao je.

Kad bi se razlika u plaćama između spolova smanjila za četvrtinu do 2025., to bi povećalo projicirani gospodarski rast za jedan postotni bod u zemljama OECD-a između 2013. i 2025., navodi se u izvješću. Think-tank dodaje da bi globalni BDP, kada bi postojao jednak broj žena i muškaraca koji se bave poduzetništvom, mogao porasti za 2 posto, odnosno za oko 1,5 bilijuna dolara.

"Kada se uzmu u obzir slabi rast, starenje stanovništva i sve obrazovanije mlade žene, ekonomski razlozi za ravnopravnost spolova su očiti", naglašava Gurria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:22