UN-ovo IZVJEŠĆE

Moguće je da je napad izvana srušio zrakoplov u kojem je poginuo bivši glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjold

Dag Hjalmar Hammarskjöld
 Profimedia, United Archives

Moguće je da su napad ili prijetnja izvana izazvali pad zrakoplova u kojem je poginuo bivši glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjold, pokazuje novo UN-ovo izvješće objavljeno u srijedu. Izvješće je rezultat istrage o pogibiji tog švedskog diplomata 1961. u zrakoplovnoj nesreći koja nije nikada do kraja razjašnjena. Nagađalo se da je u zrakoplov bila podmetnuta bomba ili da su ga oborile kongoanske snage.

"Gotovo je sigurno" da Hammarskjold i njegova pratnja nisu bili ubijeni nakon što je zrakoplov pao, nego da su umrli od ozljeda zadobivenih u padu zrakoplova, napisao je u izvješću tanzanijski vrhovni sudac Mohamed Chande Othman, kojeg je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres odredio da provede istragu.

U zraku je tada bilo više od jednog zrakoplova dok se let SE-BDY približavao zambijskom gradu Ndoli, po očevicima. Othman ističe da se ne može znati je li uzrok nesreće bila sabotaža, napominjući da njegova ekipa nije imala pristup originalnim dokumentima iz Južne Afrike u kojima se govori o navodnoj bombi, tzv. operaciji Celeste.

Othman je razmotrio nove informacije o mogućnosti da su napad izvele snage Katange u Kongu, kao i izjave dvoje ljudi koji su tvrdili da su znali za mogući napad na taj let. Moguće je i da je zrakoplov pao zbog pogreške ili umora pilota, zaključio je Othman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:52