KALINIĆ ZA JUTARNJI

‘Moguće je da je to bio vozač-samoubojica... Postoji i druga opcija, ali ona bi mogla dovesti do užasnih posljedica‘

‘Nadam se da je riječ o kamionu bombi, a ne o američkom balističkom projektilu koji je upotrijebila ukrajinska vojska‘

Pavle Kalinić

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

- Nadam se da se radi o bombi u kamionu, jer ako je riječ o balističkom projektilu koji su proizvele Sjedinjene Američke Države i darovale Ukrajini, tada bi šteta za međunarodne odnose mogla biti puno veća. To bi moglo dovesti do eskalacije sukoba Rusije i NATO saveza koji je za sada bio ograničen na teritoriju Ukrajine, on bi se mogao proširiti i na istok i na zapad. Rusi ovo smatraju napadom na njihov teritorij jer su Krim pripojili 2014., međunarodna zajednica taj njihov stav ne priznaje - priča o jutrošnjem napadu na Kerčki most koji povezuje Krim i Rusiju, publicist i političar Pavle Kalinić.

Dodaje kako je zbog brojnih dezinformacija koje dolaze iz ovakvih sukoba teško znati što se krije iza napada, kojim je točno sredstvom počinjeno, naglašavajući da se radi o velikom udarcu za Rusiju.

- Rusija je bila primorana izgraditi most nakon aneksije Krima 2014. godine jer s njim nisu imali kopnene veze. Dotada su s poluotokom bili povezani jedino trajektima koji su vozili s ruskog kopna, a Krim nije imao niti dotok vode - objašnjava sugovornik.

Komentirao je da bi eventualna ukrajinska uporaba balističkog projektila darovanog od SAD-a mogla ponukati Rusiju na još odlučnije i groznije poteze u ratu. Najgori je, naravno, posezanje za taktičkim nuklearnim oružjem.

- Osjeti li se Rusija ugroženom u sukobu s NATO-om, ako izgubi rat mogla bi se raspasti u ne znam koliko država, branit će svoj teritorijalni integritet i vjerojatnije je da će se odlučiti za nuklearno oružje. Baci li ga u Ukrajini, u najvećoj su opasnosti susjedne zemlje, što je i sama Rusija, no radioaktivni oblak mogao bi obići čitav svijet. Naravno, to ne znači da bi se eventualna uporaba nuklearnog oružja zadržala jedino u Ukrajini - pribojava se Kalinić.

On smatra da su netočne tvrdnje umirovljenog FSB-ova časnika, Alekseja Filatova, da je na mostu detonirano pola tone eksploziva.

- Pa u Domovinskom ratu se za rušenje Masleničkog mosta, koji je dvotračni, upotrijebilo 600 kilograma eksploziva. Kerčki most je šesterotračni, pa ta količina jedino ima smisla ako je riječ o razornijem eksplozivu o kojem ja nemam saznanja - rekao je Kalinić.

Dotakao se i mogućeg ukrajinskog korištenja bombaša samoubojice ustvrdivši da se ne radi o bombašu s ruksakom na leđima tipičnom za, primjerice, Hamas, nego je on jedino mogao biti vozač kamiona u kojem se nalazio eksploziv.

- Nadam se da su informacije točne i da je riječ o kamionu bombi, a ne o američkom balističkom projektilu koji je upotrijebila ukrajinska vojska - još jednom je zaključio Pavle Kalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:49