UDAR BEZ PRESEDANA?

Moguće je da su Ukrajinci napali Krimski most novim oružjem. A to je za Ruse jako loša vijest

Strani analitičari nagađaju da je zbog dometa i specijalizirane bojeve glave u napadu vjerojatno korišten noviji tip USV-a

Oštećeni Krimski most

 -/Afp

Napad na Krimski most, koji je u ponedjeljak oštetio ključnu rutu za opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine, izvršen je autonomnim pomorskim dronovima (USV).

USV-i su jeftina, ali učinkovita površinska plovila bez posade s eksplozivnim napravama. Poznati su i kao "kamikaze-dronovi" zato što u napadu, najčešće na brodove i mostove, eksplodiraju.

Prvi dokazi o ukrajinskom korištenju pomorskih dronova zabilježeni su krajem prošle godine. U napadu na ruske ratne brodove u Sevastopolju krajem listopada korišteni su pomorski dronovi teški oko tonu, dužine 5,5 metara, s dometom od 400 kilometara, izdržljivošću od 60 sati, bojevom glavom do 200 kilograma i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Neovisni pomorski analitičar H. I. Sutton navodi da se kao pomorski dron za napade na ruske brodove koristi modificirani komercijalni jet-ski. Na temelju dostupnih fotografija analiza je pokazala da su s tih vodenih skutera skinuta sjedala i upravljač te su dodani komunikacijski i kontrolni uređaji. Na krmu je ugrađen veliki kontejner koji podsjeća na kutije za ribolov koje se ponekad pričvršćuju na vodene skutere. Njegova je svrha nejasna. Moguće je da sadrži samo gorivo za veći domet, ali postoji vjerojatnost i da nosi eksplozivne naprave.

Malen, ali efikasan

Iako vrlo malen, "kamikaza" jet-ski je mnogo jeftiniji i lakše prilagodljiv od eksplozivnih USV-a po narudžbi. Zasad se ne može sa sigurnošću potvrditi jesu li USV-i korišteni u napadu na Krimski most u ponedjeljak bili isti tip jet-skija koji je korišten u listopadu. Strani analitičari nagađaju da je zbog potrebnog dometa i specijalizirane bojeve glave u napadu na Krimski most vjerojatno korišten noviji tip USV-a. U ožujku su se pojavile fotografije nove verzije ukrajinskog pomorskog drona u čijem je razvoju sudjelovala i ukrajinska banka. Ukrajina od početka ruske invazije prikuplja donacije za stvaranje flote bespilotnih letjelica. "Cijena proizvodnje ovih vozila znatno je manja - mnogo manja - od cijene pokušaja obrane od njih. Dakle, trošak obrane od takvih vozila pada na branitelja - brod, flotu ili cijelu zemlju - dok je trošak njihove proizvodnje znatno manji. Također pružaju asimetričnu prednost", rekao je za Business Insider Samuel Bendett, istraživački analitičar pri Programu proučavanja Rusije Centra za pomorske analize.

U posljednjem su desetljeću naoružani pomorski dronovi korišteni u mnogim dijelovima svijeta, od Perzijskog zaljeva do Jemena i od Korejskog poluotoka do rata u Ukrajini. Prema izvješću korporacije RAND, Ukrajina je često koristila "eksplozivne površinske brodove bez posade" (USV ili pomorske bespilotne letjelice) protiv ruskih flota, pa čak i infrastrukture. "Eksplozivni USV-i svestrani su, mogu se lansirati s gatova ili velikih brodova i mogu se zadržati neograničeno dugo na neupadljivim mjestima prije nego što se potajno približe svojim ciljevima", navodi se u izvješću. Kyiv Post prije je objavio da Ukrajina također razvija "Toloka TLK-150", hibrid podmornice i projektila.

"Doba eksplozivnih USV-a tek počinje", navodi se u izvješću RAND-a. "Mornarice koje mogu učinkovito koristiti te sustave mogle bi imati veliku prednost nad svojim protivnicima."

Specijalna operacija

Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napad na Krimski most, ali strani mediji navode da su ukrajinske sigurnosne službe rasporedile pomorske bespilotne letjelice.

"Noćni napad na most u Kerčkom tjesnacu bila je specijalna operacija koju su provele Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) i ukrajinska mornarica", izvijestila je u ponedjeljak ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Anonimni ukrajinski dužnosnik je za The Washington Post u ponedjeljak rekao da su most napali ukrajinski pomorski dronovi, a slično je objavio i CNN: "Izvor u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU) rekao je za CNN da je ovaj napad zajednička operacija SBU i ukrajinskih pomorskih snaga".

Ako je tvrdnja SBU točna, to označava ne samo drugi ukrajinski napad na most, nego i veliko povećanje sposobnosti njihove flote USV-a. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage spriječile Ukrajinu u napadu na crnomorsku luku Sevastopolj 16. srpnja, uništivši sedam zračnih i dva podvodna drona. Napad se dogodio otprilike 320 nautičkih milja od najbliže obale pod ukrajinskom kontrolom. To je udar vrlo dugog dometa koji je bez presedana za ukrajinske USV-e. Ako su napadi na ruska plovila duboko na jugu u Crnom moru doista onakvi kakvima ih Rusija predstavlja, to pokazuje da Ukrajina sada u svom arsenalu posjeduje bespilotne letjelice dugog dometa. Druga je mogućnost da su dronovi tajno lansirani s mnogo bližeg matičnog broda, iako za to u ovom trenutku nema dokaza, ističe The War Zone. Izvještaji da je u napadu na Krimski most korišteno podvodno vozilo Remus 600 u ovoj se fazi smatraju dezinformacijama, navodi H. I. Sutton.

Krimski most ključna je ruta za opskrbu ruskih snaga u okupiranim dijelovima Ukrajine. Nakon oštećenja jednog dijela tog mosta promet vozila koji bi inače tekao preko mosta preusmjerava se rutama kroz teritorije u okupiranim regijama Herson i Zaporižja. To znači da ruska opskrba mora putovati mnogo bliže prvim crtama bojišnice i unutar operativne udaljenosti ukrajinskog streljiva produženog dometa. Ova oružja predstavljaju veću prijetnju statičnim vozilima, mostovima i ključnim područjima prometnica, ali ne pogađaju vozila u pokretu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:11