IZBORI U FRANCUSKOJ

Mogućnost pobjede Marine Le Pen više ne izgleda kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike

Po istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u srijedu, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto

Marine Le Pen 

 Thomas COEX/AFP

Deset dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen, "peglajući" imidž i oslanjajući se na kampanju kojoj je u fokusu kupovna moć građana, nastavlja napredovati u anketama i smanjivati razliku u odnosu na aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je ona glavna protukandidatkinja.

Pobjeda Marine Le Pen, kojoj je ovo treća kandidatura, ne izgleda više kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike, ocjenjuje agencija France presse u četvrtak. Po istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u srijedu, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug.

Tad bi ona dobila 47,5 posto a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

"Nikad nisam bila tako blizu pobjede", rekla je prošli tjedan Le Pen.

Iako je izgledalo da je njezina ozbiljnija politička karijera gotova nakon poraza od Macrona 2017. te posebno nakon debate između dva kruga u kojoj je bila jako loša, Le Pen, kći Jean-Marie Le Pena, povijesnog vođe francuske radikalne desnice, polako i strpljivo penje se, "pegla" imidž i pomiče glavne teme svojih govora.

Operacija "de-demonizacije", kako ju naziva francuska agencija AFP, počela je nakon što je 2011. došla na čelo Nacionalne fronte (FN), kasnije nazvane Nacionalno okupljanje. Udaljila se od antisemitskih i rasističkih izjava svoga oca i riješila ljudi koji su u tom smislu biti teret stranci.

Najprije zabrinuta dolaskom drugog kandidata ekstremne desnice Erica Zemmoura na političku scenu u jesen 2021., u konačnici je imala koristi od ultraradikalnih i podijeljenih pozicija bivšeg polemičara.

Dok se Zemmour i dalje bavi temama identiteta te je protiv imigracije i islama, Le Pen je u središte kampanje stavila kupovnu moć što je glavna preokupacija Francuza, obećavajući hitne mjere poput ukidanja PDV-a na neke proizvode.

Promjena fasade

Sve je to samo promjena fasade, piše u četvrtak lijevi list Liberation, koji je na naslovnicu stavio kandidatkinju ekstremne desnice uz naslov: "Ona je tu. Opasnija nego ikad".

Program kandidature 53-ogodišnje Le Pen "nije se nimalo promijenio u svojim temeljima koje čine imigracija i nacionalni identitet", rekla je nedavno za AFP Cécile Alduy, specijalizirana za govor ekstremne desnice.

Le Pen je samo izabrala drugi vokabular, ali i dalje napada islam i želi drastično smanjiti neeuropsku imigraciju, dodaje Alduy.

"Marine Le Pen i Eric Zemmour su dva lica iste medalje", konstatira istraživač Raphaël Llorca, autor eseja o "novim maskama ekstremne desnice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 02:00