SAUDIJSKA ARABIJA

Mohammed bin Salman, između reformatora i autokrata

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman
 REUTERS

Dok provode reforme, saudijske vlasti su pojačale progon disidenata otkad je Mohammed bin Salman u lipnju 2017. postao prijestolonasljednik.

Organizacije za ljudska prava izvješćuju o nekoliko kampanja uhićenja: prva je organizirana u rujnu 2017., malo prije objave dekreta koji je ženama dopustio da od lipnja 2018. mogu upravljati motornim vozilima.

Human Rights Watch (HRW) je izvijestio 15. rujna 2017. da su uhićeni deseci ljudi. Amnesty International dodaje da su među uhićenima bili pisci, novinari, sveučilišni profesori, ali i vjerski čelnici, pa tako i poznati propovjednik Salman al-Ouda.

U to vrijeme novinar međunarodnog ugleda Jamal Khashoggi, koji je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbul i od tada se vodi kao nestao, iseljava u Sjedinjene Države. Kritičan prema saudijskim vlastima, stao je u obranu Muslimanske braće koji uživaju potporu Katara i Turske.

Zatim u studenom 2017. izbija afera Hariri: mladi princ Mohammed, poznat kao "MbS", optužen je da je dva tjedna protiv njegove volje držao libanonskog premijera Saada Haririja koji je tada boravio u posjetu Saudijskoj Arabiji.

Istodobno su deseci prinčeva, poslovnih ljudi i saudijskih čelnika zatvoreni u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu pod optužbom za "korupciju". Neki će iz tog "zlatnog zatvora" izaći tek za tri mjeseca pošto su s vlastima sklopili "financijsku nagodbu".

"MbS" želi na Zapadu graditi ugled reformatora, smanjujući ovlasti vjerske policije, dajući dopuštenje za ponovno otvaranje kino dvorana, za održavanje koncerata i za ulazak žena na stadione. Predstavlja se kao pripadnik "umjerenog i snošljivog islama", označivši raskid s vahabizmom, strogim tumačenjem državne religije u Saudijskoj Arabiji.

No, prijestolonasljednik ne oklijeva da grubo uguši svako militantno osporavanje apsolutističke monarhije, ističu stručnjaci.

Tako je u svibnju 2018. najmanje 11 žena uhićeno u ime "nacionalne sigurnosti", oko mjesec dana prije ukidanja zabrane vožnje za žene, navodi HRW.

Neki uhićenici su se desetljećima borili za to pravo: vlast nije htjela ostaviti dojam da je ukidanje zabrane rezultat te borbe, misle analitičari.

O novim uhićenjima javnost je doznala 1. kolovoza, kada su uhićene i dvije aktivistkinje za ženska prava, među njima Samar Badawi, sestra Raifa Badawija, blogera zatvorenog zbog "vrijeđanja" islama.

Amnesty je 22. kolovoza izrazio zabrinutost za sudbinu Israe al-Ghomgham, mlade aktivistkinje šijitske manjine u Saudijskoj Arabiji kojoj prijeti smrtna kazna zajedno s još četirima osobama kojima se sudilo na "antiterorističkom" sudu.

Saudijske vlasti ne komentiraju informacije organizacija za ljudska prava.

One su u dva navrata zanijekale bilo kakvu povezanost s nestankom novinara Jamala Khashoggija i turskim sigurnosnim službama su odobrile pretres svog konzulata u Istanbulu, priopćila je u utorak turska diplomacija.

Ako su saudijske vlasti upletene u taj slučaj, bit će to "jasan signal drugim novinarima koji se odvažuju kritizirati režim", napisao je u utorak institut za analizu Soufan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:01