PROBLEM S ĆUFTAMA

'MOJ CIJELI ŽIVOT JE BIO LAŽ...' Švedska službeno priznala pravu istinu o čuvenim Ikeinim mesnim okruglicama, oko svega se digla i međunarodna bura

 
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Premda vjerojatno većina svijeta priprema mesne okruglice, svatko na svoj način, Švedska i Turska uspjele su tu temu podići na međunarodnu raspravu nakon što je otkriveno da popularno jelo u kojem uživaju brojni posjetitelji Ikee, zapravo nije švedsko poput dućana u kojem kupuju.

Turski korisnici društvenih mreža reagirali su s neskrivenim veseljem nakon što je Stockholm na službenom profilu Švedske na Twitteru, što je odmah protumačeno i kao službeni stav države, 'priznao' da je švedsko nacionalno jelo zapravo tursko. ‘One slavne švedske mesne okruglice koje jedete u Ikei, zapravo su turske, priznala je švedska vlada’, objavila je na Twitteru turska nacionalna televizija TRT World, piše Guardian.

‘Švedska vlada: Švedske mesne okruglice originalno su tursko jelo’, naslov je u turskim novinama Hürriyet Daily News nakon što je na švedskom državnom profilu na Twitteru prošlog vikenda objavljena šokantna činjenica.

‘Švedske mesne okruglice zapravo su bazirane na receptu kralja Karla XII koji ga je donio kući iz Turske u ranom 18. stoljeću. Držimo se činjenica’, otkriveno je u objavi spomenutog švedskog profila.

Turska novinska agencija Anadolija iskoristila je priliku i porazgovarala s Annie Mattsson s Odsjeka za književnost na Sveučilištu Uppsala koja je potvrdila da su nakon izgubljene bitke od Rusije 1709. Karlo XII i ono što je ostalo od njegove vojske pobjegli u današnju Moldaviju, koja je tad bila dio Otomanskog carstva. Prije toga bio je poznat kao Aleksandar Sjevera, no kralj je nakon poraza od Rusije još šest godina živio u progonstvu na području današnje Turske.

Tako se 1714. vratio u Švedsku ne samo s receptom za köfte (turski naziv za mesne okruglice, ćufte, koje se sastoje od janjećeg i goveđeg mesa sa začinima) koje su postale köttbullar, nego i za kåldolmar, jelo od punjenog zelja (nalik sarmi) koje je danas također vrlo popularno u Švedskoj. Karlu pripisuju i kulturu ispijanja kave koja se također Švedskom proširila u to vrijeme.

I dok je kuhar İbrahim Veysel, poznat u gradu Inegölu, sretan što je tursko jelo postalo ‘primjer raznolikosti kuhinja u svijetu’, Serdar Çam, predsjednik Turske razvojne agencije TIKA, požalio se da Ikea, koja dnevno proda dva milijuna mesnih okruglica, ne bi trebala prodavati to jelo kao 'švedsko' ako to nije.

Jedan od administratora službenog profila Švedske rekao je da mu se s ovom informacijom život posve promijenio. ‘Moj cijeli život bio je laž’, napisao je na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:50