‘BOSANSKI MENGELE‘

‘Moj je muž u fontanu u našem dvorištu uzidao kosti ljudi ubijenih u Srebrenici. Prijetio mi je: Pazi što pričaš. Završit ćeš i ti tamo!‘

Ortoped Nebojša Mraović je kosti na nerazjašnjeni način koristio u svojoj praksi da bi ih potkraj 2012. godine odlučio sakriti

Memorijalni centar u Srebrenici

 Antonio Balic/Cropix

Liječnik iz Brčkog u sjevernoj Bosni nazvan je bosanskohercegovačkim Mengeleom jer je u fontanu koju je izgradio u vrtu svoje kuće uzidao posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici.

U rujnu 2023. policija i forenzičari su na temelju dojave srušili betonsku fontanu koju je liječnik Nebojša Mraović izgradio u svom vrtu u naselju Srpska varoš kod Brčkog i u temeljima su pronašli ljudske ostatke koji su potom poslani na DNK analizu kako bi se pokušao utvrditi identitet.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO) Emza Fazlić sada je lokalnim medijima kazala da je analizom potvrđeno da su u temeljima fontane bile uzidane kosti dviju osoba ubijenih 1995. godine nakon pada Srebrenice.

Dijelovi kostrura podudarali su se s analizom posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih 2000. godine na području Cerske u istočnoj Bosni, gdje su srpske snage likvidirale i pokapale zarobljene srebreničke Bošnjake.

Kosti i lubanje pronađeni kod Brčkog bit će dodani ostacima žrtava koje su ranije pokopane u krugu memorijalnog centra u Srebrenici.

To što su kosti žrtava pronađeni na različitim lokacijama nije nikakva novost jer su vlasti bosanskih Srba po potpisivanju dejtonskog sporazuma prekapale masovne grobnice i ponovo zakapale posmrtne ostatke na drugim mjestima u nastojanju da prikriju tragove zločina.

"Iako smo i u ranijim slučajevima pronalazili posmrtne ostatke žrtava na privatnim parcelama, u privatnim dvorištima, nikada nije zabilježeno da su vlasnici tih parcela znali da se oni ondje nalaze, a naročito ne da su ih sami skrili u svom dvorištu i zatim ugradili u fontanu", kazala je Fazlić za agenciju Fena.

Ortoped Nebojša Mraović, prema tvrdnjama svjedoka, ali i vlastitom priznanju, godine 1997. donio je dijelove kostiju ubijenih iz Srebrenice u Brčko nakon što ih je navodno pronašao tijekom lova.

Potom ih je "proučavao" i na nerazjašnjeni način koristio u svojoj praksi da bi ih potkraj 2012. godine odlučio sakriti tako što će ih zabetonirati ispod fontane.

Ta mračna istina izašla je na vidjelo nakon obiteljske svađe u kojoj je Mraović sada već bivšoj supruzi priznao da je ispod fontane zakopao ljudske kosti koje je našao u lovu. "Pazi šta pričaš. Završit ćeš i ti u fontani", prepričala je lokalnim medijima Mraovićeva bivša supruga Neda.

Ona i dvojica sinova nakon toga su uznemireni odlučili sve prijaviti policiji koja je pokrenula istragu i dovela do otkrića ljudskih ostataka.

Brčanski ortoped mogao bi se suočiti s kaznenim progonom u najmanju ruku zato jer je svi koji znaju lokacije masovnih grobnica, a to ne prijave mogu dobiti kaznu do tri godine zatvora.

Iz udruge "Majke Srebrenice" ogorčeno su reagirali nakon što je DNK analizom potvrđeno da je Mraović u svom vrtu skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida.

"Kako je moguće da liječnik koji živi u Brčkom počini takav zločin? Zar dužnost liječnika nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi liječnici humanisti? E pa nisu!? Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije tijekom Drugog svjetskog rata", naveli su u reagiranju uspoređujući brčanskog ortopeda sa zloglasnim liječnikom Josefom Mengeleom koji je izvodio eksperimente nad zatočenicima u nacističkim koncentracionim logorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 08:14