ALEKSEJ NAVALJNI

Moj život u Kažnjeničkoj koloniji 2: Tortura je svakodnevna, traje po 8 sati, ispiru mi mozak

Moraš sjediti i gledati. Čitanje, pisanje ili bilo što drugo, tada je zabranjeno. Ako netko zadrijema, stražar poviče: ‘Ne spavaj! Gledaj!‘
Aleksej Navaljni u zatvoru
 AFP

Najpoznatiji ruski zatvorenik, vođa opozicije Aleksej Navaljni, većinu vremena provodi čisteći svoju ćeliju, čitajući pisma i odlazeći u blagovaonicu na obroke koji se najčešće sastoje od zobene kaše, piše New York Times.

No, ono što ga najviše ljuti je to što je prisiljen osam sati dnevno gledati rusku državnu televiziju i odabrane propagandne filmove u sklopu onoga što ruske vlasti zovu 'podizanje svijesti', a što je program koji je zamijenio težak rad koji su prije politički zatvorenici morali obavljati.

- Čitanje, pisanje ili bilo što drugo, tada je zabranjeno, kazao je Navaljni opisujući to prisilno vrijeme pred televizorom. - Moraš sjediti i gledati TV. A ako netko zadrijema, stražar poviče: 'Ne spavaj! Gledaj!'

U intervjuu za New York Times, prvom takvom od uhićenja u siječnju, Navaljni je progovorio o svojim zatvorskim danima, o tome zašto je Rusija tako grubo nasrnula na opoziciju i disidente i o svojem uvjerenju da je 'Putinov režim', kako ga zove, osuđen na propast.

Navaljni je započeo organiziranje opozicije kako bi razotkrio korupciju na visokoj razini i izazvao Putina na biralištima. Zatvoren je u ožujku nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke znajući da mu prijeti zatvor zbog kršenja uvjetne kazne u slučaju koji smatra politički motiviranim. Kao što se u ono vrijeme puno pisalo, bio je izvan Rusije zbog liječenja nakon što je otrovan, smatraju zapadne vlasti, nervnim otrovom novičokom.

Navaljni nije posve tih otkako je u Kaznenoj koloniji broj 2, tek malo istočnije od Moskve. Preko svojih odvjetnika koji ga redovno posjećuju, povremeno objavljuje ponešto na društvenim mrežama.

A nije ga do kraja ušutkao ni Kremlj. Kad su ga prošlog utorka pitali o aktivnostima Alekseja Navaljnog na društvenim mrežama, Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov je rekao da 'ih se ne tiče' ako Navaljni progovori.

No, pisana korespondencija s New York Timesom na 54 rukom pisane stranice, najopsežniji je njegov iskaz.

U današnjoj Rusiji, istaknuo je Navaljni, politički zatvorenik - što je status koji je Navaljnom dodijelio Amnesty International - prisiljen je gledati sate i sate programa državne televizije i odabranih filmova. Nema više teškog rada u rudnicima ili u šumi te maltretiranja od strane kriminalaca i stražara što je dugo bio zaštitni znak sovjetskih gulaga.

image
Kaznena kolonija 2
Tass/Tass/Profimedia

Cinkeri i drukeri posvuda

- Možda zamišljate mišićave, istetovirane muškarce sa željeznim zubima koji se noževima bore za najbolje mjesto uz prozor. No više je to nalik na kineske radne kampove u kojima svi marširaju kao jedan i gdje na svakom ćošku visi kamera. Tu je nadzor stalan i jako je rašireno cinkanje, kaže Navaljni.

Unatoč okolnostima, Navaljni je optimističan u vezi budućnosti Rusije te je iznio svoju strategiju za postizanje političkih promjena kroz izborni sustav čak i u ovako autoritarnoj državi.

- Putinov režim je povijesna nesreća, a ne nešto što je bilo neizbježno, napisao je. - To je bio izbor korumpirane obitelji Jeljcin, pri čemu misli na imenovanje Putina za vršitelja dužnosti predsjednika od strane bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina 1999. godine. - Prije ili kasnije, ova će se pogreška ispraviti, a Rusija će krenuti demokratskim, europskim putem razvoja. Jednostavno zato što to ljudi žele.

Kao i dosad, Navaljni je kritizirao Europu i SAD zbog ekonomskih sankcija koje su uvele Rusiji zbog njezinog miješanja u inozemna pitanja i represiju nad disidentima, uključujući i Navaljnog. Rekao je da su sankcije naštetile običnim Rusima i riskirale otuđenje velikog broja birača unutar Rusije koji su im prirodni saveznik.

Sankcije bi, rekao je, trebale ciljati samo na najmoćnije oligarhe koji podržavaju Putinovu vladu, umjesto desetke uglavnom opskurnih ličnosti. Istinski moćnici uvelike su izbjegli sankcije, rekao je, te zadržali 'vojsku odvjetnika, lobista i bankara koji se bore da vlasnici prljavog i krvavog novca ostanu nekažnjeni'.

Zatupljivanje preko TV-a

Kroz 20. stoljeće i ranije, zatvori u Rusiji slamali su dididente i pisce, oblikovali vođe i uništavali pluralističke politike. Suvremeno iskustvo političkog zatvorenika u Rusiji, kaže Navaljni, uglavnom se sastoji od psihičkog nasilja pri čemu veliku ulogu ima zatupljivanje preko TV ekrana.

Navaljni je opisao pet dnevnih tura gledanja TV-a koje počinju odmah nakon jutarnje tjelovježbe, doručka i čišćenja dvorišta.

Nakon malo slobodnog vremena, zatvorenici provedu dva sata pred ekranom, ručaju, a tada opet gledaju televiziju. Nakon večere, čeka ih još televizije. Tijekom popodneva mogu, ako žele, umjesto gledanja TV-a igrati šah ili damu.

- Gledamo filmove o Velikom domovinskom ratu, kaže Navaljni misleći pritom na Drugi svjetski rat. - Ili o tome kako su jednom prije 40 godina ruski sportaši porazili Amerikance ili Kanađane.

image
Kaznena kolonija 2
Mikhail Metzel/Tass/Profimedia

Navaljni kaže da je tijekom tog svog gledanja televizije najjasnije shvatio bit ideologije Putinovog režima: - Sadašnjost i budućnost zamjenjuju se prošlošću - uistinu herojskom prošlošću, ili uljepšanom prošlošću, ili potpuno izmišljenom prošlošću. Sve vrste prošlosti moraju stalno biti u centru pažnje kako bi istisnule misli o budućnosti i pitanja o sadašnjosti.

Dugotrajno, prisilno gledanje televizije, iako dovedeno do krajnjih granica u Kaznenoj koloniji broj 2, nije jedinstveno na ovom mjestu na kojem su zatvorenici, u politički motiviranim slučajevima, već i ranije bili zatvarani.

Taj je običaj proizašao iz kaznene reforme u Rusiji započete 2010. godine kojom se željela pojačati kontrola stražara nad zatvorenicima tijekom dana i smanjiti utjecaj raznih zatvorskih grupa. Namjera nije toliko ispiranje mozga koliko kontrola, kažu stručnjaci za ruski zatvorski sustav.

To je značilo odmak od sovjetskog načina održavanja reda u gulazima kad su koristili vođe bandi ili tzv. 'lopova u zakonu', koje je regrutirao i štitio KGB i kojim su maltretirani, ponižavani i razbijani politički zatvorenici.

- Sve je organizirano tako da sam pod maksimalnom kontrolom 24 sata dnevno, kaže Navaljni. Rekao je da ga zatvorenici nikad nisu napali, niti mu prijetili, ali je procijenio da je među zatvorenicima otprilike jedna trećina onih koji su u ruskim zatvorima poznati kao 'aktivisti' i koji služe kao doušnici upravitelju.

Tijekom prvih tjedana u zatvorskoj koloniji, Navaljnijeve ruke i noge bile su utrnute, bilo zbog dugotrajnih posljedica trovanja nervnim otrovom, bilo zbog ozljede leđa od vožnje u zatvorskom kombiju. Također je započeo 24-dnevni štrajk glađu, što je izazvalo bojazan za njegovo zdravlje.

Mučenje bez tragova

Njegovi neurološki simptomi smanjili su se ga kad su ga stražari prestali buditi svaki čas tijekom noći, navodno kako bi bili sigurni da ne planira bijeg.

- Sada razumijem zašto je uskraćivanje sna specijalnim službama jedno od omiljenih načina mučenja, rekao je. - Nema tragova i nemoguće ju je tolerirati.

Dodao je i da je 'život bez straha da završite u invalidskim kolicima zbog polomljene noge, daleko veseliji'.

Rekao je da se dobro slaže s drugim zatvorenicima u svojoj ćeliji, koje je opisao kao muškarce obrijane glave koji nose zatvorske uniforme. Ponekad obroke kuhaju u mikrovalnoj pećnici.

- Kad kuhamo, uvijek se sjetim klasične scene iz filma 'Dobri momci' kada mafijaški šefovi kuhaju tjesteninu u zatvorskoj ćeliji, rekao je. - Nažalost, nemamo tako cool lonac, a tjestenina je zabranjena. Ipak, zabavno je.

image
Kaznena kolonija 2
Mikhail Metzel/Tass/Profimedia

Navaljni (45) priznaje da se mučio da ostane važna figura u ruskoj politici kroz burno razdoblje dok je vlada suzbijala oporbu i medije.

Prosvjedi koji su izbili nakon spornih bjeloruskih izbora prošle godine, uplašili su Kremlj, rekao je. Druga briga Putinove vlade, kaže, bila je izborna strategija koju je Navaljni osmislio i nazvao 'pametno glasovanje'.

Prema toj strategiji, Navaljnijeva organizacija podržava kandidate za koje smatra da imaju šanse pobijediti na regionalnim i parlamentarnim izborima koji će se održati sljedećeg mjeseca. To nisu uvijek njihovi vlastiti kandidati, već često umjerenije oporbene figure.

Kremlj je bio toliko zabrinut zbog predstojećih izbora, rekao je, da je ove godine suzbio ne samo njegovu grupu i grupe drugih aktivista, već i one umjerenih oporbenih političara, grupe civilnog društva i nezavisnih medijskih kuća poput Meduze, Proekta i Dozhd televizije.

Navaljni je sugerirao da iako se obračun može pokazati kao taktički uspjeh za gospodina Putina, to može dugoročno biti i problem.

Nova razina autoritarnosti

- Putin je riješio svoje taktičko pitanje: ne dopuštajući nam da uzmemo većinu u Dumi, kaže Navaljni govoreći o donjem domu ruskog parlamenta. - Na ovaj način, dobro je procijenio potencijal 'pametnog glasovanja'. No, da bi to postigao, morao je potpuno promijeniti politički sustav i prijeći na drugačiju, puno oštriju razinu autoritarnosti.

image
Handout

Navaljni kaže da dugoročno, represija nosi rizike jer Putin stvara neprijatelje među lokalnim i regionalnim čelnicima 'koji su zajedno s nama izbačeni iz političkog sustava'.

Navaljni kaže da je ovaj potez naglasio glavnu slabost Putinovog političkog sustava. Dok ljevičare i nacionaliste zastupaju stranke odane Putinu, ne postoji stabilna, prokremaljska stranka desnog centra koja predstavlja srednju klasu relativno dobrostojećih Rusa koji žive u gradovima.

- Oporba postoji u Rusiji ne zato što joj Aleksej Navaljni ili netko drugi zapovijeda iz sjedišta, već zato što oko 30 posto zemlje - uglavnom obrazovano, urbano stanovništvo - nije politički zastupljeno, kaže.

Kad ono što je nazvao reakcionarnom anomalijom Putinove vladavine izblijedi, Rusija će se vratiti demokratskom upravljanju, kaže Navaljni.

- Mi smo specifični, kao i svaki narod, ali mi smo Europa. Mi smo Zapad, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2024 22:53