PAPA FRANJO

‘Moja je duša puna zahvalnosti prema svima onima koji su mi omogućili da posjetim Irak‘

Posjetio je Bagdad, Mosul i Qaraqosh, zauzeo se za iračku kršćansku zajednicu i susreo s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem
Papa Franjo pozdravlja Iračane prije povratka u Vatikan
 AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Papa Franjo izjavio je u srijedu da je "pun zahvalnosti" nakon povijesnog posjeta Iraku, tijekom tjedne opće audijencije na kojoj je dugo govorio o tom putovanju.

"Nakon tog posjeta, moja duša puna je zahvalnosti" prema svima onima koji su učinili to putovanje mogućim, od političkih vlasti "do vjerskih, uključujući velikog ajatolaha Alija Sistanija s kojim sam imao nezaboravan susret u njegovoj rezidenciji", rekao je Papa.

"Irački narod ima pravo živjeti u miru, ima pravo pronaći dostojanstvo koje mu pripada. Njegovi religijski i kulturni korijeni su tisućljetni: Mezopotamija je kolijevka civilizacije", rekao je, izrazivši žaljenje što je svo to nasljeđe uništeno ratom.

"To je uvijek rat, to čudovište s kojim se odvija promjena epoha i koji nastavlja proždirati čovječanstvo", rekao je Papa, pozivajući da se "na oružje ne odgovara drugim oružjem". "Odgovor je bratstvo", naglasio je.

Papa se u ponedjeljak vratio u Rim nakon trodnevnog boravka u Iraku, prvog posjeta jednog Pape toj zemlji razorenoj ratom.

Posjetio je Bagdad, Mosul i Qaraqosh, zauzeo se za iračku kršćansku zajednicu i susreo s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim vođom šijita u zemlji.

Sudjelovao je i na ekumenskoj molitvi s različitim vjerskim zajednicama koje žive u Iraku već tisućljećima u Uru, Abrahamovu rodnom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52