POSTALA VIRALNI HIT

‘Moja je firma objavila oglas za moju poziciju. Kad sam vidjela kakvu plaću nude, sve mi je bilo jasno...‘

‘Zakon o transparentnosti plaća omogućio mi je da saznam potrebne informacije i pokazao mi koliko me zapravo ne cijene‘, kaže

Kimberly Nguyen

 Twitter/Kimberly Nguyen

Kimberly Nguyen (25) iz New Yorka bila je sigurna da je kvalificirana za visoko plaćenu poziciju koju je uočila na LinkedInu - zato jer je već radila taj posao.

Po zanimanju je UX writer, a njezin status na društvenim mrežama postao je viralan kada je podijelila da se prijavila za isti posao koji već radi u svojoj tvrtki, ali za puno veću plaću. Na taj se potez odlučila samo nekoliko mjeseci nakon što je na snagu stupio novi zakon prema kojem većina poslodavaca u New Yorku mora transparentno navesti raspone plaća u svakom oglasu za novi posao.

"Moja je tvrtka upravo objavila na LinkedInu oglas za posao koji ja trenutno radim (tako da zapošljavamo još jednog UX writera) i sada, zahvaljujući zakonu o transparentnosti plaća, vidim da namjeravaju toj osobi platiti 32 do 90 tisuća dolara više nego što mene trenutno plaćaju, pa sam se prijavila", napisala je na Twitteru i postala viralni hit.

Nguyen inače već gotovo šest mjeseci radi u Citibanku te zarađuje 85 tisuća dolara godišnje. Prema oglasu na LinkedInu, Citibank sada nudi između 117.200 i 175.800 dolara godišnje za UX copywritera s punim radnim vremenom i s pet do osam godina radnog iskustva.

Glasnogovornik tvrtke rekao je za The Post da je Nguyen jedna od više od 90 zaposlenika Photona koji Citiju pružaju usluge prema ugovoru za određeni projekt te da je Photon, britanska tvrtka za IT podršku, odgovorna za pregovore o plaćama.

"To je čudna ničija zemlja jer u Citiju obavljam sav svoj posao, ali Photon je taj koji upravlja mojom plaćom i benefitima", objasnila je Nguyen, prenosi NY Post.

"Ovdje sam od listopada prošle godine i rečeno mi je da se radi o stalnoj poziciji ugovaratelja te da je krajnji cilj da svi zaposleni s punim radnim vremenom rade pod Citibankom", objašnjava.

Medijima je rekla i da je pokušavala pregovarati o povišici i prije nego što je postala viralna na Twitteru.

"Ne želim više čuti niti jednu riječ od njih o različitosti, jednakosti i uključenosti", tvitala je Nguyen o svojoj tvrtki, koju ipak nije željela identificirati na društvenim mrežama, ali se u međuvremenu saznalo o kojoj je točno riječ.

Kasnije je objavila da službeno traži posao UX writera, po mogućnosti rad na daljinu. "Bila sam jako uzrujana zbog toga što je razlika u plaćama tako velika. Ali također sam bila i jako zahvalna na tom zakonu o transparentnosti plaća jer mi je omogućio da saznam potrebne informacije i pokazao mi je koliko me zapravo ne cijene", ispričala je ogorčena zaposlenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21