ISPOVIJEST MAJKE ZA JL

‘Moja je kći bila u platonskoj vezi s ubojicom. A živa je jer me, srećom, nije poslušala!‘

‘Čuli su se svaki dan po dva sata, a onda mi je u ožujku rekla: Prestala sam mu se javljati, tako je dosadan‘

Tatjana Savarese

 Tom Dubravec/Cropix

"Moja kći i ubojica dva su mjeseca bili u platonskoj vezi. Čuli su se svaku večer po dva sata. Ona je bila na njegovoj monstruoznoj listi za odstrjel. U srijedu je imala nastavu u popodnevnom turnusu, ali je ujutro trebala doći u školu na pripreme za natjecanje. Nije joj se nikako dalo ići iako sam joj ja govorila da bi trebala. Srećom, nije me poslušala. Zbog toga je danas živa, a ja ne mogu uopće doći k sebi. Mučno mi je od života, iako sam presretna što je ona tu kraj mene", ispričala nam je u četvrtak popodne Tatjana Savarese, majka jedne učenice koja se nalazila među imenima na popisu 13-godišnjeg ubojice Koste K., koji je u beogradskoj OŠ Vladislava Ribnikara u srijedu usmrtio osmero svojih školskih kolega i zaštitara škole. U svoj smrtonosni pohod ponio je četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja.

- Kći mi je nakon svega rekla: ‘Niti mi se živi, niti mi se izlazi van‘. Plakale smo puno. S nekima žrtvama je bila bliska. Emu i Andriju je jako voljela. Nikada tu divnu djecu nećemo preboljeti - govori nam potresena majka koja se već javila psihologu za pomoć jer se sama teško nosi s cijelom tragedijom, a ne zna ni kako pomoći svojem djetetu. Djevojčica je, iako u enormnom šoku, smogla snage s prijateljicom otići zapaliti svijeću za svoje kolege.

"Ovo je druga najtragičnija stvar koja se desila u mom životu. Prva je bila kad mi je s 23 godine otac potpuno iznenada umro na rukama", priča nam Tatjana, inače poslovna žena.

Njezina kći, koja ide u osmi razred iste škole, inače najelitnije beogradske škole u koju idu djeca diplomata, i Kosta bili su u siječnju skupa u jezičnom kampu u Francuskoj. Bili su tamo deset dana. Tatjana je tad upoznala i Kostine roditelje dok su čekali djecu na povratku.

"Moj je dojam da se radi o potpuno normalnim ljudima. Sigurna sam da je dječak bio voljen i nije bio zlostavljan. Nije istina da nisu razgovarali s njim. I danas, nakon tragedije, nemam negativan stav prema njima, iako vidim da drugi imaju. A zašto je on napravio pokolj? Nisam vjernica, ali vjerujem da postoji nešto više od nas. Neki ljudi su jednostavno rođeni zli, a nedostatak sistema to dodatno potakne. U Srbiji je sve bazirano na licemjerju i lažima. Udovicu kriminalca nazivaju ‘srpskom majkom‘, to je generalni sustav vrijednosti ovdje", govori s puno gorčine.

Priča nam kako se na povratku iz kampa između njezine kćeri i Koste dogodila ‘platonska simpatija‘. Povremeno su se nalazili, nekoliko puta su otišli u kino. On bi ju čekao pred zgradom, djelovao joj je kao običan dječak, ni po čemu drugačiji.

"Kćeri je on bio zanimljiv, njih dvoje bi razgovarali na mobitel svake večeri po dva sata. Ona bi bila u svojoj sobi. Nisam znala o čemu pričaju, a kad bih ju pitala što toliko pričaju, govorila bi mi da on priča ludosti i da joj je zato zanimljiv, ali ni o čemu se ozbiljnom niti zabrinjavajućem nije radilo. Nikad joj nije rekao da je zaljubljen u nju niti je imao izljeve emocija. Istina, intuicija mi je na trenutke govorila da on nije dobro dijete, ali nisu to bile neke ozbiljne misli", otvorena je majka koja dodaje da je dječak bio ‘sav ispravan‘, odlikaš, bez poroka.

"Bio je jako striktan prema porocima, doslovno ih nije podnosio. Moja kći bi nekad znala zapaliti cigaretu vani, a on se toga užasavao tako da pred njim nije ‘smjela‘ pušiti."

Djevojci nije nikada pričao da ide u streljanu, ali i da je, kaže nam majka, to joj ne bi ništa značilo: "Ne bi ni meni to bio alarm. Vi morate znati da mi živimo u Srbiji, ovo je Balkan. Nekim muškarcima je oružje statusni simbol", iskrena je.

image

Tatjana Savarese

Vlado Kos/Cropix

Inače, objavljeno je danas da je maloljetni ubojica trenirao airsoft - igru za odrasle u kojoj nose replike pravog oružja, ali ne koriste municiju, već loptice u kojima je zrak. Među modelima za ovaj sport nalaze se i kalašnjikovi, sačmarice i snajperi. Na treninge ga je dovodio otac te su zajedno trenirali.

Kćeri je ‘veza‘ s Kostom nakon nekog vremena postala naporna.

"Negdje u ožujku mi je rekla ‘Ghostala sam ga. Tako je dosadan. Ne mogu imati takvu obavezu, premlada sam‘. Meni je to bilo skroz u redu. Oni su još djeca. Moja kći je zatvorena, drugačija od mene. Iskreno ću vam reći, meni on nije djelovao posesivno, nego kao normalan tinejdžer. Nikad poslije nisam čula da je on pokazivao da ima problem s tim, mislili smo da je on to prihvatio", priča majka kojoj je posebno neshvatljivo da je među žrtvama i djevojka za koju je znao da ga simpatizira.

Zamjenik načelnika beogradske policije, Veselin Milić, ispričao je da je dječak dao izjavu u prisustvu predstavnika Centra za socijalni rad i odvjetnice te je rekao da je bio ‘ignoriran od društva i da je bio izopćen iz komunikacije, interakcije, svega onoga što bi moglo neko dijete imati‘ i to ga je navelo na neke misli i radnje da napravi to što je napravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:59