DEFINICIJA PAKLA

‘Moje kćeri, Raz (4) i Aviv (2), oteo je Hamas. Baku su im ubili. A onda sam na TikToku iz Gaze vidio jednu ručicu...‘

Ne mogu mrziti ni djecu svojih takozvanih neprijatelja. Pa kako čovjek može mrziti dijete, pita se Izraelac Yoni Asher

Yoni Asher

 /Twitter

U vrtu svoje kuće u središnjem Izraelu, Yoni Asher (37) pokazuje snimku na kojoj njegove dvije djevojčice sjede na krevetu i pjevaju mu "Sretan rođendan". Raz, starija, duge svijetle kose, ima samo četiri godine, a njezinoj sestri Aviv, tamnijoj i sličnijoj tati, tek su dvije. Video je iz srpnja ove godine, a sad, četiri mjeseca kasnije, 37-godišnji otac i suprug u obiteljskom domu ostao je sam.

Njegove kćeri i njihovu majku Doron otete su 7. listopada, kad je Hamas napao Izrael. Smatra se da su djevojčice među najmlađima od 240 talaca koje teroristi drže u Gazi.

- Bile su u Nir Ozu, išle su posjetiti baku za praznike. Ja sam zbog posla morao ostati doma - govori Yoni.

image

Yoni Asher sa suprugom i kćerima

FACEBOOK

Spomenuti kibuc najviše je stradao u napadu - vjeruje se da je Hamas ondje ubio ili oteo svakog četvrtog stanovnika.

Prvu potvrdu o tome da je njegovu obitelj oteo Hamas Yoni je dobio preko videa iz Gaze objavljenog na TikToku. U snimci od pet sekundi vide se njegova supruga Doron, u spavaćici, koju su naoružani hamasovci nagurali na motorizirana kolica. S njom je i Raz, u ružičastoj ljetnoj haljini, a u jednom kadru otac je primijetio i Avivinu ručicu, ispruženu prema majci.

Od tad je prošlo više od tri tjedna, a Yoni i dalje ne zna što je s njegovom obitelji. Baka Efrat Katz pronađena je mrtva, a njezin partner Gadi Mozes također je otet, piše BBC News.

image

Yoni Asher

Bernd Elmenthaler/Imago Stock&people/Profimedia/Bernd Elmenthaler/imago Stock&people/profimedia

- Jedini način da se to opiše je pakao... To je definicija pakla. Kako mogu jesti kad ne znam što moja obitelj jede? Kako mogu spavati kad ne znam je li njima hladno ili prevruće? Kao otac, ako ste ikad vidjeli svoju djecu kako skaču po krevetu, brinete se hoće li pasti na glavu. Sad samo zamislite kako se ja osjećam u ovoj situaciji. Sve mi je strašno - kaže Yoni.

Uspomene su jedino što ovaj Izraelac trenutačno ima.

- One su moje malene kuglice energije... S tri žene u kući, imali smo dovoljno buke za svakog muškarca - nastavlja Yoni.

image

Yoni Asher sa suprugom Doron

FACEBOOK

Teško mu je i razmišljati o situaciji u Gazi gdje su, prema podacima UN-a, tisuće djece ubijene ili ranjene.

- Djeca su djeca, nije bitno iz koje su zemlje... Djeca ne smiju biti meta, nikad... Ne mogu mrziti ni djecu svojih takozvanih neprijatelja. Pa kako čovjek može mrziti dijete - pita se.

Kaže kako mu nije bilo lako gledati snimke talaca koje je objavio Hamas.

- Oni te otete ljude iskorištavaju na ciničan i najniži mogući način kako bi stvorili neku vrstu psihološke bitke - kaže Yoni.

Dan kad je Hamas napao Izrael, 7. listopada, usporedio je s holokaustom.

- Znam da je to teška riječ, ali taj dan bio je najgori u povijesti židovskog i izraelskog naroda. Ipak, moramo se boriti... Bit će jako teško, ali vjerujem da će se, dugoročno gledano, naša nacija oporaviti - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:41