PENTAGON POPUŠTA

Molbe iz Kijeva urodile plodom, stižu im američki ‘Sivi orlovi‘? ‘Ima samo jedna caka...‘

Povrh smrtonosne sposobnosti projektila, vjeruje se da bi dron Ukrajincima omogućio veću sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka

Američki vojni dron ”Grey Eagle”

 Ho/Afp/Profimedia/Ho/afp/profimedia

U američkom paketu oružja za Ukrajinu nedostaje jedan jako važan dio naoružanja: višenamjenski dron Gray Eagle koji SAD odbija isporučiti kako ga Kijev ne bi koristio za napade na ruski teritorij. No, prema izjavama dvojice visokopozicioniranih američkih dužnosnika, SAD trenutačno razmatra kako bi se dron mogao prilagoditi tako da bude pogodan za isporuku Ukrajini.

Američki dužnosnik potvrdio je da vojska nastoji proučiti koje su promjene potrebne i moguće na bespilotnoj letjelici koju je napravila tvrtka General Atomics i koja se u američkoj vojsci naziva kodnim imenom MQ-1C. Gray Eagle je izuzetno moćno oružje koje može nositi četiri rakete Hellfire i letjeti na 7620 metara visine čak 30 sati.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Roger Cabiness, nije komentirao modifikaciju drona Gray Eagle, samo je izjavio da se Ministarstvo obrane nastavlja konzultirati s Ukrajinom o sigurnosnoj pomoći, prenio je CNN. Bijela kuća odbila je komentirati, kao i General Atomics.

Povrh smrtonosne sposobnosti projektila, vjeruje se da bi dron ukrajinskim snagama omogućio veću sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka i izviđanja s veće udaljenosti. Dodatno bi pomogao topništvu na zemlji i borio se protiv drugih bespilotnih letjelica kojima upravlja Rusija.

Od početka invazije SAD je isporučivao oružje Ukrajini, uvijek pazeći da ne prijeđe crvenu liniju koju bi Rusija interpretirala pretjerano eskalirajućom. Američki predsjednik Joe Biden je, primjerice, istaknuo činjenicu da iako je SAD Ukrajini dao visokoučinkovite mobilne raketne sustave HIMARS, nije im ponuđeno streljivo većeg dometa koje ide uz te sustave, što uključuje ATACMS.

Američki dužnosnici tvrde da se u slučaju drona Gray Eagle više radi o tehnološkoj sigurnosti nego o brizi za eskalaciju sukoba. Naime, Amerikanci tvrde da trenutačno proučavaju koje sustave mogu maknuti s dronova kako u slučaju pada u neprijateljske ruke ne bi razotkrili previše osjetljivih tehnologija, a da istodobno ostanu borbeno učinkoviti.

"To su vrlo skupi sustavi i postoji zabrinutost da bi mogli biti oboreni", rekao je dužnosnik koji smatra da bi srušeni dronovi mogli završiti u ruskim rukama. Američki dužnosnik odbio je reći koja je tehnologija na Gray Eagleu najosjetljivija. Smatra se da je to tehnologija fokusirana na prikupljanje obavještajnih podataka i senzore.

Ovo nije prvi put da je SAD odlučio modificirati sustav prije dopreme u Ukrajinu. Wall Street Journal u ožujku je izvijestio da su povjerljivi dijelovi uklonjeni iz protuzračnih projektila Stinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:32