TVAR ZA PRLJAVU BOMBU

Moldavija uhitila sedmorku s pošiljkom opasnog uranija-238

Riječ je o uraniju-238, krajnje opasnoj radioaktivnoj tvari koja se koristi za izradu "prljavih" nuklearnih bomba, a 200 grama ove opasne tvari vrijedi oko 1,7 milijuna eura
 AFP

KIŠINJEV - Moldavska je policija u utorak objavila da je uhitila sedam osoba osumnjičenih za krijumčarenje radioaktivnog uranija-238 u vlaku iz Rusije, a riječ je o supstanci koja se može iskoristiti za izradu "prljave bombe".

Policija je otkrila oko 200 grama opasne tvari vrijedne oko 1,7 milijuna eura tijekom operacije prošlog tjedna, izjavio je Ion Bodrug, čelnik istražnog odjela moldavskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Nakon prvobitne istrage shvatili smo da je riječ o uraniju-238, krajnje opasnoj radioaktivnoj tvari koja se koristi za izradu "prljavih" nuklearnih bomba", rekao je Bodrug na konferenciji za novinare.

SPREMNA ZA DETONACIJU Džihadisti se hvale: 'Naša prljava bomba već je u Europi!'

"Prljava bomba" nije atomska bomba i ne izaziva nuklearnu eksploziju. Ona se sastoji od konvencionalnih eksploziva pomiješanih s radioaktivnim materijalom, s ciljenjem širenja nuklearnog zračenja.

Moldavska je policija otkrila i merkurij, također opasnu tvar, a vjeruje da je cilj bio njegova prodaja u Europi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) "u kontaktu je s moldavskim vlastima glede slučaja", izjavio je dužnosnik agencije Serge Gas. Agencija sve češće poziva države članice da pojačaju sigurnosne mjere kako bi spriječile da nuklearni i radioaktivni materijali padnu u krive ruke.

Nešto ranije u utorak, džihadisti Islamske države pohvalili su se da su konstruirali prljavu bombu te da je ona spremna za detonaciju negdje na području Europe. Autentičnost njihovih tvrdnji nije bilo moguće potvrditi, a nije jasno ni je li ova zapljena u Moldaviji na bilo kakav način povezana s radikalnim islamistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:19