‘DUBOKA ZABRINUTOST‘

Moldavija uputila prosvjed Rusiji zbog izjave ruskog vojnog dužnosnika

"Te izjave su neutemeljene i suprotne stajalištu Ruske Federacije koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije"

Ilustracija, prizor s granice Moldavije i Ukrajine

 Mihai Karaush/Afp

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ruskog veleposlanika kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" oko izjava visokog ruskog vojnog zapovjednika o tome da je stanovništvo koje govori ruski u toj zemlji ugnjetavano.

"Te izjave nemaju utemeljenja. Moldavija je neutralna zemlja i taj princip moraju poštivati svi međunarodni sudionici, uključujući Rusku Federaciju", objavilo je moldavsko ministarstvo na svojoj interntskoj stranici.

Ruske novinske agencije Tass i Interfax ranije u petak prenijele su izjavu Rustama Minekajeva, zamjenika zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga, kako Rusija planira pod punu kontrolu staviti Donbas i južni dio Ukrajine tijekom druge faze onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. Time bi, kazao je, Rusija poboljšala svoj pristup moldavskoj pobunjeničkoj, proruskoj regiji Pridnjestrovlju, koja graniči s Ukrajinom, a Kijev strahuje da bi i iz te regije mogli biti pokrenuti napadi na njezin teritorij.

"Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put do Pridnjestrovlja, gdje također ima dokaza da je stanovništvo koje govori ruski ugnjetavano", izjavio je Minekajev, a prenio TASS.

Njegove izjave pružile su dosad najviše informacija o ambicijama Moskve u Ukrajini, a sugeriraju da Rusija ne planira smanjiti svoju ofenzivu u kratkom roku.

"Te izjave su neutemeljene i suprotne stajalištu Ruske Federacije koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije", navodi se još u objavi moldavskog ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 12:15