OKRUTNI TERORISTI

MOLI ZA SVOJ ŽIVOT Džihadisti supruzi otetog humanitarca na mail poslali šokantnu snimku

An image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 13, 2014 purportedly shows a masked militant (R) threatening to execute British hostage Alan Henning dressed in orange and on his knees in a desert landscape as his next victim just after beheading 44-year-old British aid worker David Haines. AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / HO === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ===
 HO/AFP

Ekstremisti koji u mreži tunela ispod sirijskog grada Daqqe drže zatočenog Britanca Alana Henninga, poslali su u ponedjeljak njegovoj ženi poruku na kojoj on moli za svoj život.

Nakon što su mjesecima ignorirali njezine očajne molbe da ga puste, Barbari Henning poslali su audio snimku - očito kao odgovor na američke napade na Islamsku državu.

Taksist i 47-godišnji otac dvoje djece zarobljen je prošlog prosinca tijekom dostavljanja humanitarne pomoći u Siriju, a radikalni islamisti otada prijete da će mu odsjeći glavu, baš kao što su to učinili i Davidu Hainesu, humanitarcu koji je bio oženjen Siščankom, ali i dvojici američkih novinara, Jamesu Foleyu i Stevenu Sotloffu.

Barbara Henning tek je sada, nakon gotovo devet mjeseci, prvi put čula glas svog supruga. Iz snimke se ne mogu iščitati nikakvi detalji kao ni kada je snimljena - prije ili poslije američkih zračnih napada.

U izjavi Henning otkriva kako mu se u Siriji sudilo po šerijatskom zakonu i kako je proglašen nevinim za špijuniranje i kako nije prijetnja Islamskoj državi.

Audio snimka poslana je na njezinu e-mail adresu, a njezino postojanje medijima je potvrdilo i britansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Zbog zatočeništva Alana Henninga mnoštvo se, među kojima su i muslimanski vođe u Britaniji, podiglo na noge, te zahtijevaju od britanskog premijera Davida Camerona da ispregovara njegovu slobodu.

- Audio snimka na kojoj Alan moli za svoj život poslana je samo meni. Međutim, Islamska država ne pristaje na otvoreni dijalog koji ja i ljudi koji me zastupaju zahtijevamo - kazala je Barbara Henning pa dodala: - Vidim da je mnogo muslimana diljem svijeta zabrinuto za njegovu sudbinu, glas naroda je jasan. Zajedno s muslimanima radio je kako bi pomogao žrtvama u Siriji, a onda je i otišao u Siriju kako bi svojim prijateljima muslimanima dostavio potrebnu pomoć.

U izjavi poslanoj ministarstvu vanjskih poslova napisala je kako ne zna zašto njezinog supruga drže zatočenog i da moli Islamsku državu da se pridržava odluke vlastitog pravosuđa i da ga oslobode.

U međuvremenu, ISIS je oslobodio 49 taoca koje su zarobili militanti u Iraku, te su sigurno prevezeni u Tursku.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je kako su taoci vraćeni u Tursku zahvaljujući intenzivnim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:53