U BIJEGU

Monstrum za kojim traga cijeli Balkan: Ovo je Ljupčo P., glavni osumnjičeni za Vanjino ubojstvo

Radikalni proruski desničar koji je bio u pritvoru u Hrvatskoj...

Ljupčo Palevski Palčo

 Instagram/Facebook

Kao glavnog organizatora, ali i glavnoosumnjičenog za ubojstva ubojstva Vanje G. i frizera Panče Žežovskog (74), koji navodno međusobno nikako nisu bili povezani osim u planovima beskrupuloznih kriminalnih zavjerenika koje je okupio motiv za koristoljubljem, odnosno iznude Vanjine majke, makedonska policija označila je Ljupča Palevskog, poznatog i kao Palčo.

Ljupčo Palevski-Palčo, glavnoosumnjičeni za ubojstva Vanje G. i Panče Žežovskog, trenutačno se nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, no ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski otkrio je da je pobjegao u Bugarsku.

U slučaju ubojstva Vanje G. osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri u pritvoru. Otac djevojčice je također priveden, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela 27. studenog. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, na putu u školu, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku doznala je od razrednice jer se 14-godišnja djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

image

Pančo i Vanja

Društvene Mreže/

Trojica uhićenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski - na policiji su ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu stavili u vreću za spavanje i izveli izvan Skoplja u prtljažniku automobila.

Rekli su da je Palevski dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra, kada će i gdje djevojčica biti sama. Sva trojica osumnjičenika priznala su kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Vanja G. ubijena je oko 11 sati istog dana hicem iz pištolja, kako su pisali regionalni mediji. Smatra se da je upravo odbjegli Palevski iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu, strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija. Policija smatra da je motiv otmice bio koristoljublje, odnosno iznuda novca od majke djevojčice. Svi uključeni željeli su od toga imati materijalnu korist.

Iako za sada nema nije utvrđena veza između dvije žrtve, ubojstvo Vanje povezano je s ubojstvom 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, da bi kasnije na području Velesa bilo pronađeno njegovo tijelo, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Palevski je bio taj koji je oteo Žežovskog, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda, a makedonski mediji pišu da je nesretni frizer jednom od osumnjičenih navodno dugovao 500 eura. Žeževski je ubijen, a osumnjičene se sumnjiči da su s njegovim su vozilom marke Citroen oteli Vanju.

Istog dana policija je pronašla vozilo Panča Žežovskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, na području kojeg je pronađeno i Vanjino tijelo.

image

Ljupco Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišev

/Facebook

Smatra se da je upravo odbjegli Palevski 27. studenoga iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu u Skoplju strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija, kako je izvijestio Spasovski.

"Zbog neraščišćenih odnosa s jednim od osumnjičenih oduzeto mu je vozilo, a zatim spaljeno. Tim vozilom je maloljetnica oteta nakon izlaska iz kuće", rekao je Spasovski.

Da djevojčica ide sama do škole otmičari su doznali navodno od Palevskog, a on je to doznao od oca djevojčice, kojeg policija također sumnjiči da je umiješan u zločin s motivom koristoljublja. Sada su istražitelji fokusirani na to je li otac tu informaciju namjerno prenio Palevskom ili je to rekao sasvim slučajno. Ono što je do sada ustanovljeno je, kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, utvrđena veze između oca i otmičara, te Palevskog.

- Ministarstvo unutarnjih poslova je u koordinaciji i pod vodstvom Državnog tužiteljstva tijekom protekle noći rasvijetlilo slučaj, osigurani su dokazi. Ishod nije onakav kakav smo svi željeli, nego su dvije osobe, maloljetnica i osoba iz Velesa, nažalost zakopane - jedna u okolici Skoplja, druga u okolici Velesa. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedna od osoba, u dogovoru i sa znanjem člana obitelji, organizirala izvršenje kaznenog djela, kako bi od majke iznudila novac. Svi uključeni htjeli su imati materijalnu korist - rekao je ministar Oliver Spasovski na današnjoj konferenciji za novinare.

image

Velibor Manev, Ljupčo Palevski, Vlatko Kešišev

/Facebook/instagram

Nestanak djevojčice Vanje G. dignuo je na noge cijelu regiju nakon što je 27. studenoga ujutro majka javila policiji da je njezina kći nestala na putu do škole. Razrednica joj je javila da se Vanja nije pojavila u školi.

Odmah je alarmirala sve nadležne službe govoreći da je Vanja napustila kuću dobrog raspoloženja i da se nije žalila na probleme. Potraga se proširila na cijelu regiju, čak je i Interpol raspisao tjeralicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:49