PRVI RAZGOVOR

Moon i Biden čuli su se telefonski: Potvrdili su predanost savezništvu i mirnom poluotoku

Moonova administracija polaže nade u ponovno pokretanje zaustavljenih pregovora
 
 Jung Yeon-je/AFP

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i američki izabrani predsjednik Joe Biden potvrdili su svoju predanost savezu dviju zemalja i mirnom Korejskom poluotoku tijekom telefonskog poziva u četvrtak, rekao je Moon na Twitteru.

U njihovom prvom razgovoru nakon Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima, Moon je također rekao kako će usko surađivati ​​s američkom administracijom u borbi protiv globalnih izazova, uključujući pandemiju koronavirusa i klimatskih promjena.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što se južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha susreo s nekoliko Bidenovih saveznika u Washingtonu i zatražio pozornost Bidenove administracije kako bi se ponovno otvorili razgovori o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećali su da će raditi na denuklearizaciji na svom neviđenom samitu 2018. godine, ali postignuto je malo napretka nakon što su prošle godine propali njihov drugi samit i pregovori na radnoj razini.

Moonova administracija polaže nade u ponovno pokretanje zaustavljenih pregovora što bi moglo olakšati njegove međukorejske ekonomske inicijative. Planovi su onemogućeni međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Predsjednička Plava kuća priopćila je kako je i njezino Vijeće za nacionalnu sigurnost u četvrtak održalo sastanak kako bi razmotrilo američke izbore. Vijeće je također razgovaralo o načinima za unapređenje američko-južnokorejskog saveza i postizanje mira te denuklearizacije na poluotoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:49