AMERIČKI MINISTAR OBRANE

'MORAJU PLATITI ZA SVOJE AGRESIVNO PONAŠANJE, ALI...' Mattis sklon izuzecima u sankcijama protiv Rusije: 'Moramo paziti da ih definitivno ne prigrle'

 Yuri Gripas / REUTERS

Američke sankcije protiv zemalja koje kupuju rusko naoružanje moraju imaju izuzetke kako neke zemlje ne bi definitivno prigrlile Rusiju, izjavio je u petak američki ministar obrane.

"Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje te za svoje nezakonito zauzimanje Ukrajine", ocijenio je Jim Mattis u priopćenju.

"Iako je uvođenje sankcije nužno i zasluženo zbog njihova zlonamjerna ponašanja, važno je dati državnom tajniku mogućnost da odstupi od zakona Caatsa", dodao je on.

Američki kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan Caatsa (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act) nameće gospodarske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koja sklapa ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama.

Zakon je nevoljko proglasio američki predsjednik Donald Trump koji se nada konkretiziranju svojeg izbornog obećanja o približavanju s Rusijom Vladimira Putina.

Taj zakon i dalje je predmet rasprava zbog bojazni da bi sankcije, posebice protiv azijskih saveznika SAD-a kao što je Indija, mogle ugroziti odnose koje Washington već godinama pokušava ojačati.

Izuzeća od tog zakona dopustila bi da određene zemlje "grade bliže sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Državama", postupno smanjujući ovisnost o ruskoj vojnoj opremi, rekao je Mattis.

Po riječima ministra obrane, pitanje je želi li Washington ojačati "partnerstva u ključnim regijama ili ih ostaviti bez izbora tako da se okrenu Rusiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2020 18:57