BISKUPI PROTIV

MORALI SU POPUSTITI Zbog smrti ove djevojke Irska će dati uvjetnu dozvolu za pobačaj

U Irskoj će pobačaj biti dopušten u slučajevima kada je ugrožen život majke

Irska vlada obznanila je da će predložiti zakone kojima će pobačaj u slučajevima ugroženosti života majke, uključujući i opasnost od suicida, definitivno biti legaliziran u toj zemlji.

Pobačaj je u Irskoj zabranjen, osim u slučajevima medicinske opasnosti po život majke, kako je odlučio Vrhovni sud Irske 1992., ali ta presuda nikada nije bila provedena u zakonske odredbe i niti jedna vlada nije ponudila jasan zakonski okvir koji bi liječnicima objasnio kada je abortus dopušten i u kojim okolnostima.

Ovu je odluku vlada premijera Ende Kennyja donijela nedavno, nakon smrti Indijke Savite Halappanavar u bolnici u gradu Galwayu. Njezina obitelj tvrdi da je trudna Indijka željela pobačaj, ali je medicinsko osoblje to odbilo učiniti, zbog čega je preminula. Istraga o tom slučaju još traje.

Irska će legalizirati pobačaj kad je ugrožen život majke. Irska vlada objavila je da će novi zakon zahtijevati kombinaciju propisa i pravila koji će definirati slučajeve u kojima će pobačaj biti dopušten.

Potez je uslijedio nakon izvješća ekspertne grupe koja je bila sazvana kako bi izrekla pravorijek o spornom pitanju, a nova pravila bit će usklađena s obvezama koje Irska ima kao potpisnica Europske konvencije za ljudska prava.

Irski katolički biskupi kritizirali su odluku jer smatraju da je zakonski nedorečena i otvara vrata prema širem shvaćanju situacija u kojima je pobačaj dopušten te tako ugrožavaju ravnotežu u jednakoj zaštiti života majke i nerođena djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37