U IGRI MILIJUNI?

‘Moram te staviti na čekanje, Veliki tip me zove!‘ Pogledajte što su Bidenovi sinovi radili u Kini i Ukrajini...

Hunter Biden dobio je milijune dolara u zamjenu za pristup onome što njegovi poslovni suradnici nazivaju Bidenovim "brendom"

Joe Biden i Hunter Biden

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Zastupnički dom američkog Kongresa održao je prvo saslušanje u istrazi o opozivu predsjednika Joea Bidena. Republikanci su se usredotočili na Bidenova problematičnog sina Huntera, pokušavši dokazati da je američki predsjednik imao koristi od njegova poslovanja.

Saslušanje je trajalo više od šest sati tijekom kojih su republikanci iznijeli brdo optužbi, od toga da je predsjednik Biden bio uključen ili je osobno profitirao od inozemnih poslova svoje obitelji do toga da je iskoristio funkciju u vladi za jačanje bogatstva svoje obitelji. Međutim, tužitelji na prvom saslušanju nisu uspjeli iznijeti nikakva konkretna saznanja o Bidenovim navodnim nedjelima. Svjedoci koje su republikanci doveli ustvrdili su da nemaju jasne dokaze koji bi mogli dovesti do opoziva predsjednika Bidena.

image

Predsjednik Nadzornog odbora Zastupničkog doma Jamesa Comer

Drew Angerer/Getty Images Via Afp

"Danas nisam ovdje čak ni da sugeriram da je bilo korupcije, prijevare ili nedjela. Potrebno je prikupiti više informacija prije nego što mogu donijeti takvu procjenu", izjavio je forenzični računovođa Bruce Dubinsky, jedan od svjedoka kojeg su doveli republikanci.

Na kraju saslušanja je predsjednik Odbora za nadzor, James Comer, rekao da će odbor nastaviti s naporima da pokuša opozvati Bidena. Republikanci pokušavaju opozvati Bidena od studenoga prošle godine kad su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom. Nadzorni odbor tvrdi da je otkrio da su članovi obitelji Biden i njihovi suradnici stvorili više od 20 lažnih tvrtki i zaradili više od 24 milijuna dolara iz Kine i drugih zemalja.

image

Prosvjednici nose majice sa slikom predsjednika Nadzornog odbora Zastupničkog doma Jamesa Comer

Drew Angerer/Getty Images Via Afp

Istraga WSJ

The Wall Street Journal je proveo vlastitu, neovisnu istragu o poslovanju Bidenove obitelji u kojoj su zaključili da predsjednik nije imao koristi od poslovnih aktivnosti članova svoje obitelji. No, otkrili su da je u više navrata, u razdoblju prije nego što je preuzeo predsjedničku dužnost, bio aktivniji u poslovnim pothvatima svoje obitelji nego što su on, odnosno članovi njegove obitelji to javno priznali.

Istraga WSJ pokazala je da su članovi obitelji Biden nerijetko prekidali poslovne sastanke kako bi odgovorili na telefonski poziv Joea Bidena i povremeno ga uključivali u razgovore, što su neki koji su tome svjedočili tumačili kao pokušaj isticanja moći. Osim Huntera Bidena, WSJ je otkrio kako su predsjednikova braća, James i Frank Biden, nastojala profitirati od krvne veze s dugogodišnjim senatorom, bivšim potpredsjednikom i sadašnjim predsjednikom SAD-a.

Frank Biden bi svoje kolege tijekom poslovnih sastanka često prekidao riječima: "Moram te staviti na čekanje, Veliki tip me zove", referirajući se na svoga politički utjecajnog brata. Međutim, zbog spominjanja svojeg starijeg brata više se puta našao u problemima. Isti dan kad je Joe Biden inauguriran za predsjednika, odvjetnička tvrtka sa sjedištem u Floridi, u kojoj Frank Biden radi, objavila je novinski oglas koji je uključivao Frankovu fotografiju i popratni tekst o uspjesima Joea Bidena. Bijela kuća je brzo reagirala, rekavši da se predsjednikovo ime ne bi smjelo koristiti u vezi s bilo kakvim komercijalnim aktivnostima.

Drugi predsjednikov brat, James Biden, s Hunterom je izgradio veze s kineskom naftnom kompanijom i vodio hedge fond Paradigm. Bankovne transakcije koje su 2020. godine objavili republikanci u Kongresu povezale su Jamesa i Huntera s novcem kineske naftne kompanije, navodeći da su od tvrtke dobili najmanje 1,3 milijuna dolara. Nije jasno koje su usluge pružili kineskoj kompaniji za taj novac.

Prezime Biden pomoglo je Jamesu i Hunteru i tijekom preuzimanje hedge fonda. Kad su njih dvojica zamolili veterana Wall Streeta Charlesa Provinija da bude predsjednik fonda Paradigm, znali su vrlo malo o vođenju hedge fonda. "Ali su zato imali izgrađene odnose s različitim sindikatima i očekivalo se da će moći dobiti sindikalna sredstva ili sindikalna ulaganja u fond. Ti su odnosi proizlazili iz političke karijere Joea Bidena", rekao je Provini u intervjuu za WSJ.

Joe Biden bi se povremeno pridružio poslovnim razgovorima koje je Provini vodio s Jamesom i Hunterom Bidenom. "Možda sam u to vrijeme bio malo očaran njime. Ali, mislim da je većina stvari koje je on govorio bila samo znak puke uljudnosti. Možda je bio tamo zbog vjerodostojnosti", kazao je Provini.

Najsporniji dogovori između Bidena i obitelji bili su oni koje je sklopio Hunter Biden u Ukrajini i Kini. Hunter Biden dobio je milijune dolara u zamjenu za pristup onome što njegovi poslovni suradnici nazivaju Bidenovim "brendom". Ukrajinska energetska kompanija Burisma plaćala mu je milijun dolara godišnje da pet godina bude u njezinu Upravnom odboru. U srpnju je Odbor za nadzor Zastupničkog doma američkog Kongresa ispitao Devona Archera, jednog od bivših suradnika Huntera Bidena i člana u Upravnom odboru Burisme. Archer je rekao da je Hunter Biden prodavao "iluziju pristupa svom ocu". U svom svjedočenju Archer je opisao kako je ime "Joe Biden" postalo "brend" koji je Hunter koristio za slanje signala moći, pristupa i utjecaja kako bi obogatio obitelj Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:34