SLAVNI REDATELJ U ZAGREBU

'MORAO SAM GA SNIMITI ZBOG GLUPOG AMERIČKOG OBRAZOVNOG SUSTAVA!' Oliver Stone o filmu o američkoj povijesti

Zagreb, 120513.Varsavska ulica.Kino Europa.Ceremonija dodjele nagrada 6. Subversive Film Festivala na kojem je ministrica kulture Andrea Zlatar je urucila nagradu za zivotno djelo Oliveru Stoneu.Nakon ceremonije je organiziran okrugli stol na temu o SAD-u s gostima Tariq Ali i Oliver Stone.Na fotografiji: Oliver Stone prima nagradu od Andree Zlatar.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Film "Neispričana povijest Sjedinjenih Država" putovanje je kroz američku povijest koje prikazuje da se ponavlja uvijek isti uzorak, ali i otpor prema glupom obrazovnom sustavu koji od povijesti radi Disneyland, a djecu još uvijek podučava trijumfalizmu američke politike, rekao je danas redatelj Oliver Stone na susretu s novinarima u kinu "Europa".

Taj njegov dokumentarni serijal u deset epizoda prikazan je kao istočnoeuropska premijera u okviru zagrebačkog Subversive Festivala, na kojemu je trostruki Oskarovac ovih dana poseban gost.

Morao sam snimiti taj film za moju djecu, u školama se bacanje atomske bombe opravdava time da se trebalo zaustaviti Japance, iako se zapravo željelo prestrašiti Ruse i poručiti da smo ozbiljni i da im nećemo dopustiti utjecaj u Aziji, objasnio je Stone.

Kaže da je i sam prolazio mnoge promjene, odgojen je kao konzervativac, otišao se boriti u Vijetnam, a nakon toga mu je trebalo još desetak godina osobnog razvoja, nerijetko pod utjecajem lijevih ideja, kako bi u 40. godini "otkrio da Amerika nije ono što su mu govorili". Prijelomni trenutak bio mu je polovicom osamdesetih kada je otišao u Srednju Ameriku gdje je, rekao je, vidio drugu stranu ratova u tamošnjim zemljama i da se radi o svojevrsnom povratku u Vijetnam.

FOTO: OLIVER STONE U ZAGREBU PRIMIO NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO Kultni filmaš gostovao je na Subversive Film Festivalu

Govoreći o snažnoj propagandi pod čijim je bio utjecajem rekao je i da američka javnost nije smjela znati da je Jugoslavija imala treći put. Tito je bio div, kao Nehru, Naser i drugi, no on je bio jedini kojeg se SAD nije riješila, a i suprostavio se Staljinu, rekao je.

Ocijenio je da je Kennedy, o čijem je ubojstvu dao novi pogled u svom filmu "JFK", imao šansu postaviti nove standarde, a iako je slijedio zacrtani put, vidio je drugi način. Ubili su ga, pa je američka politika i dalje za predsjednike imala "stare, ružne mamlaze", dodao je.

Odbacio je svaku mogućnost da jednog dana on postane američki predsjednik, no kada bi se to dogodilo na jedan dan kaže da bi zaustavio ratove, sjeo s neprijateljem, izmijenio izborni sustav, raspustio Kongres i priznao Kubu. Bila bi to sigurno revolucija, ustvrdio je.

Američki građani većinom su konzervativni, njih 80 posto žele zaraditi koji dolar i postati bogati kao onih jedan posto, pa ne žele riskirati svoj posao prosvjedujući, napomenuo je, ustvrdivši da je isto bilo u vrijeme komunizma kojeg je sada kao prijetnja zamijenio terorizam. Stone očekuje da će se u SAD-u promjene dogoditi "iz očaja", sve je veći jaz između siromašnih i bogatih, 50 milijuna ljudi živi u siromaštvu, a menadžeri imaju i po 300 puta veće plaće od radnika.

Upitan koliko je Subversive stvarno subverzivan s obzirom da ga sponzorira velika korporacija, Stone je rekao da su ljevičari idealisti, no da se ponekad mora ući u sustav kako bi ga se moglo mijenjati, kao što je on to napravio snimajući u Hollywoodu.

Iako bi se i na temelju Stoneova života mogao snimiti zanimljiv film, on kaže da nije razmišljao o tome, a na prijedlog da ga glumi Jack Nicholson u šali je rekao da je možda on malo prestar.

Stone se u Zagrebu već sastao s ministricom kulture, u planu je njegov susret s hrvatskim predsjednikom, no želi se sastati i s još jednim gostom festivala, Alexisom Tsiprasom, vođom grčke ljevičarske oporbe za kojeg se nada da će postati novi premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58