STRAVA U NAPULJU

Morbidna havarija u Italiji, lijesovi s truplima padali sa zgrade, obitelji ogorčene: ‘Ovo je kritično!‘

Kritičari za događaj krive loše upravljanje grobljima u talijanskom gradu
 Fabio Sasso/Zuma Press/Profimedia/Fabio Sasso/zuma Press/profimedia

Desetak lijesova ostalo je visjeti u zraku nakon urušavanja četverokatnice s grobnim nišama na najstarijem groblju u Napulju, prenosi Guardian. To je već drugi incident ove godine na istom mjestu, a kritičari za problem okrivljuju loše upravljanje grobljima u gradu na jugu Italije. Na sreću, nema stradalih.

image
Esposito/giacomino/Zuma Press/Profimedia/Esposito/giacomino/zuma Press/profimedia

Groblje Poggioreale najveće je groblje u Napulju, a dok je istraga o urušavanju mramorne zgrade u tijeku, vlasti su se odlučile na zatvaranje groblja. Urušena zgrada imena Uskrsnuće nalazi se u području groblja Porta Balestrieri, a u trenutku rušenja na groblju nije bilo posjetitelja jer je bilo zatvoreno.

- Urušavanju je prethodio prasak i gusti oblak prašine. Kao uprava vodimo računa o svim potrebnim formalnostima, rekao je Vincenzo Santagada, napuljski vijećnik odgovoran za groblja.

Odvojena istraga nastavlja se zbog slučaja u siječnju kad se urušila zgrada na drugom dijelu groblja, te je uništeno oko 300 grobnih ništa. Obitelji umrlih u utorak su održale prosvjed.

image
Esposito/giacomino/Zuma Press/Profimedia/Esposito/giacomino/zuma Press/profimedia

- Jedina sreća je da lijesovi moje obitelji nisu ispali, jer su pokopani dublje u unutrašnjosti zgrade, rekao je Maurizio Boddi za talijanske novine Dire. Njegova supruga, roditelji i roditelji njegove supruge pokopani su u urušenoj zgradi.

Političari u Kampaniji, regiji koja okružuje Napulj, kažu da se o grobljima godinama nije brinulo. - Došlo je do novog urušavanja na groblju Poggioreale. Ovo je kritična i neprihvatljiva situacija. Previše godina napuljskim sgrobljima loše upravljalo i bila su prepuštena sama sebi, postajući tako žrtve prevaranata i profitera, napisao je na Facebooku Francesco Emilio Borelli, regionalni vijećnik stranke Europa Verde.

U veljači prošle godine 200 lijesova palo je u more kod ligurskog obalnog grada Camoglija u sjevernoj Italiji. Dijelovi groblja urušili su se u klizištu, a nastradale su i dvije kapelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:50