NE ŠALI SE

Morrissey opet ima rasističke ispade: Kinezi su samo podvrsta

Kultni britanski glazbenik uvijek je bio provokativan u svojim javnim istupima
 AFP

LONDON - Britanska indie rock zvijezda i bivši frontmen kultnog benda iz osamdesetih The Smiths Stephen Patrick Morrissey ponovno je optužen za rasizam nakon što je u razgovoru za novine The Guardian nazvao Kineze “podvrstom” zbog njihova odnosa prema životinjama.

Nedostaje mu naglasak

“Jeste li vidjeli ona novinarska izvješća o tome kako tretiraju životinje? Aposlutno užasavajuće. Ne možeš si pomoći nego pomisliti da su Kinezi podvrsta”, rekao je, ničim izazvan, Morrissey u razgovoru s britanskim pjesnikom Simonom Armitageom. Njegov komentar izazvao je žestoke reakcije, a otežavajuća okolnost jest da je legendarni pjevač još prije u nekoliko navrata bio optuživan za rasističke izjave, kao i za potporu ekstremno desnoj britanskoj stranci National Front.

- Ovo je primitivni rasizam. Kada počneš koristiti takve riječi, ulaziš u tamne vode iz kojih nema povratka - rekao je Martin Smith, glasnogovornik Love Music Hate Rasicm, udruge koja se bori protiv rasizma u glazbi i koja je 2008. primila izdašnu donaciju od Morrisseyja nakon što je glazbenik bio optužen za antimigracijske komentare u razgovoru za glazbeni časopis New Musical Express. Tada je Morrissey, koji je u to vrijeme živio u Rimu, rekao kako se ne misli vraćati u svoju rodnu zemlju jer se tamo više “ne može čuti britanski naglasak”. Cijela priča završila je Morrisseyjevom tužbom protiv NME-ja i njegovom izjavom da ga je časopis, s kojim je već dulje vrijeme u sukobu, namjerno htio prikazati kao rasista.

Omotan zastavom

Morrissey je početkom devedesetih također bio optužen za rasizam zbog nekih od svojih tekstova i zato što se na jednom koncertu u Londonu pojavio na pozornici umotan u britansku zastavu dok je iza njega stajala fotografija dviju pripadnica skinheada. Ono što je uslijedilo bio je komercijalan i kreativan pad u njegovoj karijeri s nekoliko nezapaženih albuma.

Karijera mu je već nekoliko godina u ponovnom usponu, međutim, čini se da bi pjevač i tekstopisac čije se pjesme iz razdoblja The Smithsa već smatraju punopravnim dijelom britanskog kulturnog naslijeđa mogao ponovno sebi naškoditi.

Nema sarkazma

Ne pomaže podatak da je pjevač, zakleti vegetarijanac, od početka svoje karijere bio iznimno angažiran u kampanjama za prava životinja, zbog čega bi se njegova izjava eventualno mogla pripisati emotivnom afektu, kao ni činjenica da je Morrissey u svojim izjavama uvijek bio provokativan, zbog čega je svojedobno bio miljenik britanskog glazbenog tiska. Simon Price, britanski novinar koji već dugo prati Morrisseyja, izjavio je da ovoj izjavi fali pjevačev uobičajeni rafinirani sarkazam te da ju je nemoguće braniti ili opravdati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59